Arama

Hacı Ğuz Beg
Adıgelerin Şerelhıkhue ailesine mensuptur. Tıghujıkhue Hacı Ğuz Beg (Khızbeç) 1777 yılında doğdu.
1822 yılında Kuzey Kafkasya ortak savunma hattının yarılmasının ardından Kuzeybatı bölgesinde mücadeleyi sürükleyen liderlerinin önde gelenlerinden biridir.
çile Thariveu Xase’de (Milli Meclis) Şapsığ eyaletini temsilen yer aldı. İsmi çerkes ozanlarının destanlarına konu olmakla kalmadı, Kafkasya dışında da büyük hayranlık uyandırdı.
Hac ziyaretinden dönerken gittiği Kahire’de, Mehmet Ali Paşa tarafından karşılandı. Kahire’de kendisine teklif edilen üst düzey görevleri reddederek vatanına döndü. Hacı Ğuz Beg’in ömrünün nerdeyse tamamı savaş alanlarında geçti. 1834 yılında Kuzeybatı harekatları komutanları arasında yer aldı, yanında savaşan küçük yaştaki oğlunun da şehid olduğu Abın bölgesindeki çarpışmalarda emrindeki 1700 atlı ile 14.000 kişilik Rus kuvvetlerini bozguna uğrattı. 60’ı geçkin yaşına rağmen Kuzey cephesi komutanı olarak görev aldığı 1839-1840 kaleler harekatında, emrindeki 6000 kişilik ordu ile büyük başarılar kazandı ve ünü doruk noktasına çıktı. Onu kendi saflarına çekebilmek yada en azından onunla konuşabilmek için büyük çabalar sarf eden Rus Generallerin ve çar’ın bizzat kendisinin büyük miktarlardaki para teklifine cevabını Rus hatlarına düzenlediği baskınlarla verdi, ve ardından başına büyük miktarlarda para ödülleri kondu. Şakacı ve neşeli bir kişiliğe sahip Ğuz Beg’in sert ve ihtişamlı görüntüsü Kafkasya’yı ziyaret eden yabancı ressamların tablolarına da konu oldu.

Cesareti, dehası ve başarılarıyla "Kuzey Kafkasya Aslanı" unvanını kazanmış bu lidere halkının duyduğu güven ve bağlılığın boyutları, o dönemde Kafkasya’yı ziyaret eden İngiliz gezgin J. Longworth’un şu satırlarından anlaşılmaktadır; "Tam yemeğe oturmak üzereydik ki yakınlarda duyulan silah sesleri, çok önemli bir misafirin gelmekte olduğunu haber verdiler. Kalabalık arasında bir sevinç mırıltısı dalgalandı ve her taraftan, Ğuz Beg! Ğuz Beg! Sesleri yükseldi.Bu tek heceli kelimelerin çerkesler için ne kadar bir büyük önem ifade ettiğini anlamak için bu çağlardan çok daha gerilere giderek, günümüze göre çok daha çalkantılı ve maceralı bir devire, Warwickli Guy, Wallace veya Rolando’nun zamanlarına gitmeliyiz. Diğer türlü bu insanların heyecanlarını nasıl anlıyabilir veya ismi bu kadar büyük heyecan yaratan bir kahramanın özelliklerinin hakkını verebiliriz? Tek başına Rus taburlarının arasında geçitler açmak; çernomortski kazaklarından oluşan birlikleri saman parçaları gibi dağıtmak; Rus steplerinden sürüler tutup getirmek, bütün köy halklarını esir ederek gayda ve tef sesleri arasında eve getirmek gibi eylemler artık günümüzde çok az insanın yapabileceği şeylerdir. Yine aynı sebeplerden dolayı bu tür insanlardan ancak çok az bir miktarı, yaşayarak zaferinin sonuçlarını görebilmektedirler. Bütün bu eylemlerin karşılığı ise, Kuban’ın bir tarafında bütün ozanların mısralarında destanlara konu olmak, ırmağın diğer yakasında ise daha şerefli bir paye olan, oranın bütün halkları tarafından lanetle anılmaktır.Buralarda çok az kimsenin adı, Hacı Ğuz Beg’inkin de olduğu kadar Ruslar arasında korku yaratmakta ve ağlayan çocukların susturulmasında söylenen ninniler arasında geçmektedir."

Ğuz Beg hayatta olduğu sürece onun adı Adığelere özgürlük savaşının simgesi, Ruslara da yaramaz çocukları korkutma aracı oldu.ölümünün ardından da yıllarca vatan savunmasının özgürlük savaşçılarının adına yazılmış kahramanlık türküleri ile onları aydınlatan onları motive eden en büyük etken oldu.Yıllarca Adığe topraklarının ve göklerin üzerinde özgürlüğün parlayan rehber yol gösterici yıldızı olarak manevi anlamda savaşa katkıda bulundu.

19. yüzyıl sonlarında yaşamış olan büyük Adığe yazarı Ahmetkhue Yure’nin Ğuz Beg’e ait pek çok eseri vardır. Onlardan birinde Yure şöyle diyor; “Derbent(Dağıstan) dan başlayarak Anapaya kadar Pşize,Labe bölgesinde Khızbeç’i devleştirmeyen büyük-küçük hiçbir fert yoktu. Onun yiğitliğini cesaretini,insani değerlerini,kılıcının keskinliğini Ğuz Beg adına bestelenmiş yapıtta açıkça anlatmaktadır.”

Son nefesini verene kadar hiçbir duraksama ve yılgınlık belirtisi göstermeden düşmanlarını kahrederek yaşadı. 28 Şubat 1840’ta vücudunda 6 savaş yarası olduğu halde 63 yaşında hayata gözlerini yumdu.

________________________________

Kaynak: www.bkd.org.tr 
             www.kafkasya.net

TIGHUJJIKHO KHIZBEçI YİPŞINALH

Wo yateşxo yedınşıkhu
Aş yikhow Tıghujj
Tıghujjıkho Khızbeç
Mezaxeri tegheghoz
Mezaghoxer yitancışh
Yibzaşha şımıwt
Şşewolhexhuç’e meterez
Ş’oyighoç’e yepsıxıj
Işnahıç’e Batmıze
Zeç’eriye yapxhorılf
L’ım falfıgher a ç’ale
Top Khalher khyegheghırz
Şışhamıxhuarıx
Nıse ç’egheguş’ox
Khızetırilhhi
Gherxeri khyeşefıj wo
Axhşe fıjıbzeç’e
çılexeri khyegheguaş
Yapxhu daxer darekuçow
Seytxeri zitamıghew
Sabit’or bghejjım fedew
Wonegum yişetselaşxı
Yaşxagho wudı ç’apsew zeteçı
Yaçatexer çigumç’e alhesı
Yaceghoghu zışagu demıs
Ze’ebejı ıbze ç’ah khırexı
Şer khırexi zezakho khaxawo
Khızbeç çeterıw yiç’as
Yipıyxer lheguanceç’e rewtı
Yipıyxer woteç’ı ‘urefı
çafırım yitopxer khyeghejı wo
Yiçete tsıpe lhır pıççow
Pçıpıcınıjjımç’e khye’etıx
L’ıxhor khabze tedzırep
Dzeşxom fegheşınerep
L’ı gheşıneghuay
L’ı mıxhezı şüoş’üıx
Aş meris aş mır ç’elhexhu
Zışışeri duvahıç’e fyelha’o
Zera’owi Khızbeç khenafe
Khızbeç khınesi
Mayiseri fighaşi
Şıhitew zıriş’ıl’ı
Acaler mefe p’ualh wo
Lhır pıççew yipçıç’e
Sekhatew yitamepkh
Wulalew şı calemç’e xeghafe
Dze maç’er lheghux
Yiç’ıgho pepçıx
Gum yihaxi beceghır
Yaç’elejjıyexer
Şışütır ç’esıx
Selatı lhesxer
çem khafıç’ex wo
Şapsıgheme yajjüghow
Zawor kondew raghaje
Khılışımi naghesı
Khureşha maş’ox
Meş’o xekujjıx
Adığeme pşew yisme
Khızbeç tejüghelheghu
Yilheghu tiç’exhopsı
Tinamıs khyewbjıku
Tfemıxhow tegheşıne
Pşışxo yiç’i, yidawş naghası
Mısırıpş yiselam khı’oç’e
çıleç’e Khızbeç
Ha haytsi hatkhojjıy
Hatkhojjıye xet fed
Zıfaghader Khızbeç
ç’eraç’ew lhepenaç’e
A şünaşe khızşılhi
Temırıkho khyeghegubz
Şıbzı zakhor khı’ırix
çıleghuibl khyeghekoş
Nıkhoşew khualherit’ow
Tampet şay teç’ık’u
Şeşenak’o ç’emıguyi
Pts’ekujeri zeşşewoghu
Dze wurım dze khıraşı
Kharşayım şık’o şaş’ı
Dobedanır yakuşşeps
Lherıghapsı şıç’awt
Rawtrem yise bep
Yebenme khı’uexıj
Bıbıratew top fıj
çem ç’esew nır ç’esew
Zewonımç’e dek’oşü
Zışüezemık’oç’ıj
L’ım adejınç’e aslan
Kuraybiyew ghomılew
Labepşıpe şıgheşew
Şesıremi yiworkhew
Zı khinı ş’omış’ew
Nahıfıghe righefew
Lhe’exhuçe ts’ıfı ç’emıhew
Gum yihaghi mek’oj wo….

Kaynak:
www.kafkasya.net
Woredin sözleri Jade Wumar tarafından çıkartılmıştır...


Doğum : 1777 - Ölüm : 28 Şubat 1840
Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.