Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

M.Sait Şamil
Dağıstan (Avar) kökenli yurtsever, yazar. Kafkas­ya’nın ünlü liderlerinden İmam Şamil'in en küçük oğlu olan Muhammed Kâmil Paşa'nın (1862-1930) oğludur. 1901 yı­lında Medine'de doğdu. öğrenimini İstanbul'da Galatasaray Lisesi’nde yaptı.
Birinci Dünya Savaşı sonrasında genç yaşında iken, bağımsızlığını ilan eden Kuzey Kafkasya Cum­huriyeti'nin (11 Mayıs 1918) savunulması için yapılan silahlı mücadeleye katıldı. Atayurdu Dağıstan'a giderek Kı­zılorduya karşı milli direnişi yürüten yurtseverler arasında yer aldı. (Ekim 1920-Mart 1921). Kafkasya’nın Kızılordu tarafından bütünüyle işgalinden sonra güçlükle Türkiye'ye dönebildi. Türkiye, Yakındoğu ülkeleri ve Avrupa’da Kafkasya’nın özgürlük ve bağımsızlığı için yürütülen mücade­lelere aktif olarak katıldı. Kurucu ve yöneticileri arasında bulunduğu "Kafkasya Dağlıları Halk Partisi" (Narodnaya Partiya Gortsev Kavkaza - Partie du Peuple des' Mon­tagnards du Caucase- The Popular Party of the Higlanders of Caucasus) adına Türkiye Fransa, İngiltere, çekoslovakya, Polonya gibi devletlerle temaslarda bulunarak Kafkasya bağımsızlık davası lehine sempati ve yardım sağla­maya çalıştı. Kafkasya, Azerbaycan, Gürcüstan, Ukrayna ve Türkistan örgütlerinin oluşturduğu "Promethee" siyasi ha­reketi içinde önemli bir rol oynadı. İkinci Dünya Savaşı’nda diğer Kafkasyalı liderler gibi o da Berlin’e giderek Alman hükümeti yetkilileriyle Kafkasya konusunda görüşmelerde bulundu. Fakat bu sırada Kafkasya’nın bir bölümünü işgal etmiş bulunan Alman'ların Kafkasya bağımsızlığı konusun­daki çelişkili tutumları ve Kafkasya'ya gitmesine izin veril­memesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. Berlin’de oluştu­rulan "Kuzey Kafkasya Milli Komisyonu (Komitesi)"nde de görev almadı ve bazı arkadaşlarını orada bırakarak Türki­ye'ye döndü (1942). İkinci Dünya Savaşını izleyen "Soğuk Savaş" döneminde de SSCB aleyhine çalışmalarını sürdür­mekle birlikte Avrupa’da ABD'nin etki ve denetimi altında kurulan çeşitli örgütlenmelere pek katılmadı. özellikle Müslüman devletler nezdinde, uluslararası birçok toplantıda, bağımsız Kafkasya davasını savunmayı sürdürdü. 1950'li yıllarda Pşimakho Kosok, Timur Kuban, Kadircan Kaflı gibi bazı Kafkasyalı aydınlarla birlikte İstanbul'da "Kuzey Kafkasyalılar Türk Kültür ve Yardım Derneği'ni oluşturdu. Daha sonraları bu Derneğin oluşturduğu "Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı" nın da kurucu üyeleri arasında yer aldı (1978).
21 Mart 1981’de İstanbul'da öldü.
Said Şamil Türkçe Arapça, Fransızca, Rusça bi­liyordu. Kafkasyalılar tarafından, iki dünya savaşı arasında Fransa, çekoslovakya, Polonya, Almanya ve Yakındoğu ül­kelerinde yayınlanan birçok derginin mali finansmanına yardımcı olmuş ve bunlarda yazıları yayımlanmıştır. 1930'lu yıllarda "Kafkasya Dağlıları Halk Partisi" tarafından Fran­sızca, İngilizce, Rusça olarak yayınlanan parti bültenlerinde ve propaganda broşürlerinde, Arap ülkeleri basınında Azer­baycan, Kırım, Türkistan vd. ülkeler mültecileri tarafından çıkarılan yayın organlarında da yazıları bulunmaktadır.

Kitap ve broşür halinde yayınlanmış birkaç eseri: "Montagnards du Caucase" (Kafkasya Dağlıları, Fransızca, Paris 1930), "Hitab mümessil el- Kafkazî" (Kafkasya Tem­silcisinin Konuşması, Arapça, Şam 1956), "Dış Türkler ve Sosyalizm" (Türkçe, İstanbul 1971).

________________________

Kaynak: Sefer Ersin Berzeg, Kafkas Diasporasında Edebiyatçılar ve Yazarlar Sözlüğü


Doğum : 1901 - Ölüm : 1981
Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.