Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Tarık Mümtaz Göztepe
 
Gazeteci ve yazar. Adige’lerin Hağur ailesindendir. 1891 yılında İstanbul'da doTARIK MÜMTAZ GÖZTEPEğdu. Kuleli Askeri Lisesini (1914) ve Kara Harp okulu'nu bitirdi. Topçu subayı olarak or­duya katıldıktan sonra birbiri ardınca dokuz Harbiye Nazırı'na yaverlik yaptı.
Mütareke döneminde Sadrazam olan Damat Ferid Paşa’nın yaveri olması ve bu sırada çıkardığı "ümid" (1919-1921) dergisindeki yazıları, Kuvayi İnzibatiye güçlerinde görev yapması nedeniyle Kurtuluş Savaşı sonrasında Padişah Vahdeddin ile birlikte Türkiye dışına çıkmak zorunda kaldı ve "Yüzellilikler" listesine kondu (1924). Bulgaristan'a giderek Eskicuma'da "Rumeli" gazetesini (1924-25) çıkardı. Burada "Aşık Garip", "Muhacir Baba", "Başyazıcı" gibi takma ad­larla yazı yazdığı gibi, "Ali Topciev" takma adıyla da İstanbul'da çıkmakta olan "Tanin" ve "Tevhid-i Efkâr" ga­zetelerinde "Bulgaristan Mektupları" yayımlandı. Vahideddin'in ölümü (1926) üzerine yerleştiği Hatay'da Jimnastik öğretmenliği yaptı. Daha sonra Suriye'ye giderek Şam’da “Musavver Sahra Mecmuası"nı, Kuneytra’da Adigece-Fransızca-Arapça-Türkçe olarak yayınlanan "Marg" gazetesini (1928-31), Antakya’da "Hacivat Karagöz"ü (1933), İskenderun'da "Ayyıldız" (1939) gazetesini çıkardı. “Yüzellilikler”in affından sonra İstanbul'a dönerek "Yeni Sabah', "Zafer", Yeni İstanbul”,Tasvir”, "Yeni Köylü" gibi gazetelerde çalıştı. Ankara’da "Kadı Emmi" (1965) gazetesini yayınladı. Basın şeref kartı da taşıyan Göztepe, Ankara’da 1977 yılında öldü.
Başlıca kitapları: "Kafkasya'nın Harp ve İhtilâl Kah­ramanı İmam Şamil" (Birçok baskısı yapılmıştır), "Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa”, "çizgiler ve Bilgiler-Traist et Connaisances" "İstanbul'un Fikir ve İş Adamları”, "Osman oğullarının Son Padişahı Vahideddin Mütareke Gay­yasında", "Osman oğullarının Son Padişahı Vahideddin Gur­bet Cehenneminde"," Ulu Camiler Dini Anıtlar"..
____________________________________

Kaynak: Sefer Ersin Berzeg, Kafkas Diasporasında Edebiyatçılar ve Yazarlar Sözlüğü, Samsun-1995


Doğum : 1891 - Ölüm : 1977
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın. Yeni yorum eklemek için tıklayın.
Arif Suavi Okay - Antakya/Hatay
01 / 07
Sayır yazar, Çok güzel bir biyografi. Eski Cuma'da çıkan Rumeli gazetesi hangi dildedir ve bulunduğu bir kütüphane var mıdır? İncelemek isterim. Tarık Mümtaz Beden Eğitim Öğretmenliği yapmamıştır. Melekzade Sabunhanesi avlusunda Fransızlara karşı bir coşku yaratmak için Antakyalı delikanlılara izcilik ve tahta tüfeklerle eğitim yaptırmıştır. Saygılar. 05377247940