Arama

Salih Polatkan
 
Asker, toplum adamı ve yazar. Anne ve baba tarafından Ğalğay (İnguş)'dır. Hamathan ailesindendir. Ataları Tsori'den yayılmıştır. 1909 yılında Sivas’da doğdu. Kuleli Askeri Lisesi’ni 1929, Harp Okulu’nu 1931 ve Harp Akademisi’ni 1937’de bitirdi. Kıtalarda bölük, tabur, alay ve tümen komutanlıkları yaptı.
T.C. Genel Kurmay Başkanlığı’nın çeşitli dairelerinde on yıl kadar çalıştı. Belgrat Askeri Ateşeliği’nde bulundu. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Adana Konferansı’na teşkilat yardımcısı olarak katıldı. Balkan Paktı’nın Ankara Antlaşması Daimi Sekreterliği Askeri Temsilciliği’nde bulundu. 1960 ihtilalinden sonra 61. Tümen komutanlığından emekli oldu. ünlü binici ve Türkiye Binicilik Federasyonu Başkanı Albay Saim Polatkan’ın (1907-1991) kardeşidir.
Salih Polatkan, İstanbul’da bulunan Şamil Eğitim Kültür Vakfı’nın kurucuları arasında bulunmuş, diğer Kafkas Kültür Dernekleri’nin çalışmalarına da katılmıştır. “Kuzey Kafkasya” (İstanbul) Dergisi’nde yazı yazdığı gibi başta “Askeri Mecmua” olmak üzere mesleki dergilerde de askeri konularda yazıları bulunmaktadır.
Başlıca eserleri: “Sicilya Harekatı”, “I. ve II. Dünya Savaşlarının Hazırlıkları Bakımından Bir Mukayese”, “I. Ve II. Dünya Savaşlarının özeti”(İstanbul 1972), “Askeri ve Siyasi Yönleriyle Mareşal Fevzi çakmak”(İstanbul 1981).     
_________________________________
 
Kaynak: Sefer Ersin Berzeg, Kafkas Diasporasında Edebiyatçılar ve Yazarlar Sözlüğü, Samsun 1995

Doğum : 1909 - Ölüm : ????
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın. Yeni yorum eklemek için tıklayın.
Cemil Mercan - Eskişehir
15 / 06
Rahmetli Salih Polatkan'ın doğum veya ölmüm gün ay yıl olarak tarihini paylaşabilir misiniz? Aşağıdaki sayfa çalışmasında gerekmektedir. İlginize teşekkür ederim. https://www.facebook.com/Kuzey-Kafkasya-Tarihi-Kronolojisi-697434353689736/
Mecit Kalkan - Adana
07 / 03
Salih ve Saim Polatkan beyler Ülkemizin ve kafkas diasporasının gurur kaynağı iki askerdir.Yakın akrabalarıyla görüştüm.Anne ve Babası ikiside İnguş.(Eski Çeçen-İnguş Cumhuriyeti)Ailesi göç ederek,Bekir Sami Kunduh'un da yaşadığı Tokat(Batmantaş)köyüne yerleşmişler.Bazı akrabalarıda sivasta ve İstanbulda yaşamaktadır.Allah her ikisinede rahmet eylesin.
Erdal Kartal - İstanbul
10 / 08
Sayın Salih Polatkan Tokat Merkeze bağlı Çerkez Batmantaş Köyündendir.Gerçek bir vatan sever olup,ülke taririhine ışık tutmak amacı ile de ifade edildiği gibi kitapları mevcuttur.Halen köyümüzde evi olmakla beraber ne yazıkki şu anda bakımsız durumdadır.Saim ve Salih Polatkan kardeşler adına bizlerde onların değer ve varlıklarına sahip çıkmamız lazımdır.Her ikiside nur içinde yatsınlar.