Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

ABD ve AB'nin Tiflis'e Desteği Artıyor(*)
 
Nina Akhmeteli
 
Gürcü - Rus ilişkilerinin Abhazya üzerinden gerilmesiyle birlikte ABD'in ve AB'nin diplomatik müdahale çabaları hız kazanıyor.
AB'nden 9 Mayısta yapılan bir açıklamada, bir grup dışişleri bakanının son haftalarda Gürcü-Rus ilişkilerinin gerilmesine neden olan faktörlerin bertaraf edilmesinde yardımcı olabileceği ifade edilmekteydi. 12 Mayısta Tiflis'e gidecek olan AB delegasyonunda Slovenya, İsveç, Polonya ve Litvanya Dışişleri bakanlarının olması bekleniyor. 
Tiflis ve Moskova arasındaki karşılıklı gerginlik 20 Nisan’da bir Gürcü insansız keşif uçağının düşürülmesiyle yükselmeye başlamıştı. Bu hadisenin ardından Rusya tek taraflı olarak Abhazya'da "barış gücü" olarak görev yapan silahlı kuvvetlerinin sayısını artırma yolunu seçti. Gürcü yetkililere göre Rus barış gücü Tiflis ve Sohum arasında siyasi iletişimdeki en büyük engeli oluşturuyor.  8 Mayısta Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre barış gücünün sayısı 2542 olmuştu. 1994'de imzalanan ateşkes anlaşması hükmünce barış gücünün sayısı 3000'i geçemiyor.
Bu sırada Abhazya yönetiminin, 08 Mayısta havadan havaya roket taşıyan bir başka insansız Gürcü uçağını düşürdüğü haberi Interfax'tan geldi. Gürcistan ise 08 Mayısta bir uçağının düşürüldüğünü inkar ederek sadece 20 Nisanda bir keşif uçağının düşürüldüğünü savundu.
07 Mayısta Strasbourg'da gerçekleşen Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Kurulu'ndaki konuşmasında Gürcü Dış İşleri Bakan Yardımcısı Giorgi Baramidze'ye göre yalnızca ABD ve AB'den gelecek güçlü bir çaba Rusya'nın hegemonya tutkularını önleyebilir. Baramidze Strasbourg'a yaptığı ziyaretinde Abhazya'daki Rus barış gücünün uluslararası bir güçle yer değiştirmesine dair Gürcü planı için destek aradı.
Rustavi 2 Kanalında 08 Mayısta yaptığı konuşmada Baramidze, "Rusya, Abhazya ve Güney Osetya'da düşmanca bir tutum takınmaktadır ve net bir karşılık verilmelidir. Eğer Avrupa ilke ve değerlerini korumak için bir şey yapabilecekse hemen şimdi yapmalıdır" dedi.
Son günlerde ABD'li diplomatlar da Saakaşvili'yi destekleyen açıklamalarını artırdılar. 09 Mayısta Tiflis'teki brifingde Avrupa ve Avrasya İşlerinden sorumlu ABD Dış İşleri Bakan Yardımcısı Asistanı Matthew Bryza Rusya'nın barış koruma misyonunu eleştirerek, "Arabulucular veya barış güçleri bir çatışmanın taraflarına askeri tehditte bulunmamalıdırlar" dedi.
Bryaza ayrıca "Son haftalarda Rusya'nın gerçekleştirdiği bir dizi provokatif adım" karşısında Gürcistan'ın takındığı soğukkanlı tavrı övdü. ABD'li diplomat Moskova'ya da bir çağrıda bulunarak Saakaşvili'nin barış tekliflerini dikkate almaları gerektiğini vurguladı.
Washington gibi Brüksel de Saakaşvili'nin barış planını destekliyor. AB'nin Güney Kafkaslar özel Temsilcisi Peter Semneby, "Tiflis ve ayrılıkçı bölgeler arasında her türlü diyaloğa zemin hazırlayan bu ve benzeri teklifler geliştirmek amacıyla Gürcü hükümeti ile birlikte çalışmak konusunda arzuluyuz" dedi.
AB'nin Gürcü-Rus gerilimi karşısında artan diplomatik ilgisi Brüksel'in bir barış gücü operasyonuna katılma isteği olduğu sinyalini vermemektedir. Barış gürcündeki muhtemel değişikliklerle ilgili olarak Semneby "Bu farazi bir tartışmadır" dedi.
Tiflis'e olan açık desteğine rağmen AB hala arabulucu bir rol üstelenebileceği umudunu taşıyor. Bu nedenle de Moskova ile karşı karşıya getirebilecek herhangi bir eylemden de kaçınıyor. 09 Mayısta Slovenya Dış İşleri Bakanı Dmitrij Rupel AB'nin "bir tarafa karşı diğer tarafı destekleme niyetinin" olmadığını ifade etti.
08 Mayısta Tiflis'te AB temsilcileriyle gerçekleşen görüşmelerin ardından Gürcü hükümet yetkilileri ise AB'nin Gürcistan'ın NATO'ya entegrasyonuyla ilgili tavrında kati bir değişikliğin sinyalini verdiler. İttifakın Nisan ayındaki toplantısında NATO üyelik eylem planı alamamasının en önemli nedeni AB'nin muhalefetiydi.
AB'nin yumuşayan tavrı ne Tiflis'in NATO'ya girişini hızlandırabilir, ne de Brüksel'in Abhazya'daki barış gücünün içeriğinin değiştirilmesi için bir girişim başlatılmasını sağlayabilir. Reentegrasyon konularından sorumlu Devlet Bakanı Temur Yakobaşvili gazetecilere 08 Mayısta "Er veya geç Rus barış güçleri evlerine dönecekler" açıklamasını yaptı.
___________________________________
(*)EurasiNet Eurasia Insight
Editörün notu: Nina Akhmeteli, Tiflis'te bir serbest muhabirdir.

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.