Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Kabardey-Balkar Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün Kapatılacağına İlişkin Korkular Boşuna Değildi

Zamir Şukhov
adygaunion@gmail.com

29 Kasım 2011

Kabardey-Balkar Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün durumu hakkındaki ilk makalenin internette yayınlanmasının ardından, bir hoşnutsuzluk ve tartışma dalgası yükseldi. Durumun aslında “uydurma” olduğu ve Enstitü’nün finanse edilmesine 2012 yılında da devam edileceği ve kapatılmasına ilişkin hiçbir korkunun olmaması gerektiğine dair mektuplar geldi. 25 Kasım’da internette “resmi yalanlama” çıktı. Söz konusu yazıda, Parlamento ve makam temsilcileri, okuyuculara duruma ilişkin tasavvurlarını ve böyle bir problemin olmadığını anlattılar.


Dün Kabardey-Balkar Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün resmi Facebook sayfasında ekibin, cumhuriyet yönetiminden durumu anlamasını rica ettiği açık bir mektup yayınlandı (Tercümesi ve orijinali EK-1'de).

Metinde şöyle deniyor:

“…Enstitü’nün statüsüne ilişkin planlar ve şemalar yapılıyor. Bu plan ve şemalar KBC Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün malını, varlığını, en çok da Nalçik’in merkezinde Puşkin Caddesi 18 Numara’da bulunan binasını ele geçirmeye imkan veriyor.

Büyüdükçe büyüyen, Enstitü’yü yıkma ve ele geçirme kampanyasını, teftiş makamlarının emsali görülmemiş ‘Enstitü’nün çalışmalarında birtakım ihlaller bulma’ teşebbüslerini, gittikçe artan bir tedirginlikle gözlemliyoruz.

Tüm bunların Kabardey-Balkar Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün 85. kuruluş yıldönümünde olması da ayrıca üzücü bir nokta.”

Mektubun devamında Enstitü ekibi, cumhuriyet yönetiminden meseleye ilgi göstermesini, eski finansman hacmini koruma çalışmaları yürütmesini ve teftiş makamlarının ardı arkası kesilmeyen yoklamalarının artık bitmesini rica ediyor. Mektubun altında 78 kişinin imzası var.

Enstitü ekibi ağız birliğiyle, Enstitü’nün kapatılmaya ve ele geçirilmeye çalışıldığını söyleyip dururken, resmi makamlar bunun “gerçek dışı” olduğunu dile getiriyor. Neticede ilginç bir durum ortaya çıkıyor ve olay daha da karmaşık bir hal alıyor. Bu hale gelineceği tahmin edilemezdi. Kuşkusuz, gelinen nokta, problemin var olduğunu ve ilgili bütün kişiler tarafından derinlemesine ve inceden inceye anlaşılması gerektiğini ispatlıyor.

Tercüme: Zeynep Kuşba

_________________________________

EK-1 :


  • KBC Cumhurbaşkanı A.B. Kanokov’a

  • KBC Başbakanı İ.K. Gerter’e

  • KBC Parlamento Başkanı A.A. çeçenov’a


Kabardey-Balkar Sosyal Bilimler Enstitüsü Ekibinden Açık Mektup


KBC Hükümeti ile Rusya Bilimler Akademisi (RBA)'nin finanse ettiği Kabardey-Balkar Sosyal Bilimler Enstitüsü 1926’da kurulmuş olup, cumhuriyetin en eski bilim kurumudur.

Faaliyetlerini, Enstitü tüzüğüne ve Rusya Bilimler Akademisi ile KBC Hükümeti arasındaki 29 Mayıs 2009 tarihli anlaşmaya uygun olarak gerçekleştirmektedir. Bu anlaşmaya göre, Enstitü’nün 34 birimi federal bütçeden (RBA) ve 61 birimi cumhuriyet bütçesinden (KBC) finanse edilmektedir.

Rusya Federal Devlet İstatistik Servisi’nin KBC Bölge Temsilciliği tarafından, Rusya Mülkiyet Biçimi Kategorilerinden 11 No’lu “Devlet Mülkiyeti” kategorisi Enstitü’ye verildi. Devlet mülkiyeti; Rusya Federasyonu’nun federal mülkiyeti ve şahıslar mülkiyetinden oluşur.

2009 yılında en uygun görülerek geliştirilen bu bilim-organizasyon faaliyetleri ile finansman düzeni başarısını ispatladı. Bu durum gerçekten iki tarafında işine yarıyor. Her yıl Rusya Bilimler Akademisi, Enstitü’nün finansmanına 20 milyon ruble ayırıyor, ki bu miktar KBC bütçesinin yükünü yaklaşık % 50 oranında hafifletiyor. Enstitü, akademik kurum statüsünde muazzam başarılara imza attı ve Rusya’da Kafkas Bilimi’nin önde gelen merkezlerinden biri oldu. Bu durum, Rusya Bilimler Akademisi'ni temsil eden bir Komisyonu tarafından da tescillendi. Akademi, 2011 yılı Nisan ayında KBC Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile Kabardey-Balkar Devlet üniversitesi’nden temsilcilerin de katılımıyla Enstitü'yü kapsamlı bir teftişe tabi tutmuştu.

Bugün Enstitü’nün statüsüne ilişkin bazı planlar ve yeni şemalar yapılıyor. Bu plan ve şemalar, KBC Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün mal varlığını, en çok da Nalçik’in merkezinde Puşkin Caddesi 18 Numara’da bulunan binasını ele geçirmenin önünü açıyor.

Bazı cumhuriyet memurları, KBC Meclisi’nin Enstitü’ye 2 yıl önce yaptığı -ki o zamanlar Enstitü Müdürlüğünce verilen belgelerin (RBA ile KBC Hükümeti arasındaki anlaşma) hiçbiri dikkate alınmamıştı- teftişin sonuçlarını dayanak göstererek, bugüne kadar Enstitü’nün cumhuriyet bütçesinden finanse edilmesi konusu hakkında olumlu bir karara varmadılar. üstelik tüm bunlar görmezden gelinecek önemsiz şeylermiş gibi Enstitü ekibinin arkasından iş çevriliyor.

Gittikçe büyüyen Enstitü’yü dağıtma ve ele geçirme kampanyasını, teftiş makamlarının emsali görülmemiş ‘Enstitü’nün çalışmalarında birtakım ihlaller bulma’ gayretlerini artan bir tedirginlikle izliyoruz. Yeterince söylediğimiz üzere, son üç yıl boyunca Enstitü çalışma Müfettişliği, Yangın Müfettişliği, İçişleri Bakanlığı Harekat-Arama Bölümü (eski Ekonomik Suçlarla Mücadele Yönetimi), KBC Savcılığı ve Nalçik şehri Savcılığı tarafından defalarca denetlendi. Geçtiğimiz günlerde şehir mahkemesinin kararnamesiyle İçişleri Bakanlığı 1 No’lu Harekat-Arama Bölümü’nün Kasım ayında yaptığı teftiş sonucunda, Enstitü’deki bilim çalışanlarına ait 13 bilgisayara el koyuldu.

Tüm bunların Kabardey-Balkar Sosyal Araştırmalar Enstitüsü’nün 85. kuruluş yıldönümünde olması da ayrıca üzücü bir nokta.

Yukarıda anlatılanlar bağlamında, sizden şunları rica ediyoruz:

  1. Enstitü’nün Kabardey-Balkar’da bulunan, cumhuriyetimizin antik çağlardan günümüze kadar bütün halklarının tarih, dil ve kültürünü kapsamlı bir biçimde araştıran tek bilim kurumu olduğunu dikkate alarak, cumhuriyetin Enstitü’ye sağladığı finansmanın eski hacim ve şartlarının korunması.

  2. KBC’deki en eski bilim kurumu olan Enstitü’nün faaliyetlerinin, ticari faaliyetlerle hiçbir bağı olmayan kendine has özellikleri olduğu hesaba katılması ve yasa dışı “olağanüstü” teftişlerden korunması için gereken tedbirlerin alınması.


  3. EK-2 BELGE ORİJİNALİ             :








Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.