Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

3 Cumhurbaşkanının Tarihi Adımı
 
Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin Türkiye ayağının temeli, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından atıldı.
Kars Garı'nda düzenlenen temel atma töreninde üç Cumhurbaşkanı ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım birer konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından sahneye gelen üç Cumhurbaşkanı, sahnede yer alan harita üzerine, demiryolunun projesinin tamamlanmasını simgeleyen rayları yerleştirerek temel atma törenini gerçekleştirdi.
Daha sonra tören alanında bulunan tren, Cumhurbaşkanı Gül'ün isteği üzerine düdüğünü çaldı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in de katılımıyla Bakü-Tiflis-Kars demir yolunun Türkiye ayağının temel atma töreni Kars'ta yapıldı.
İlk olarak kürsüye gelen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, tarihi bir ana tanıklık ettiklerini ve bu projenin 3 ülkenin daha sıkı bağlanmasını sağlayacağını vurguladı. Yıldırım, Kazakistan ve çin'in katılımıyla nihai şeklini aldığını söyledi.
Binali Yıldırım, İpek demiryolunun 2011 yılında faaliyete geçeceğini açıkladı. 180 kilometrelik hattın 76 kilometrelik bölümü Türkiye'de olacak. İpek Demiryolu, 1 milyon yolcu 6.5 milyon ton kargo taşıyacak. Proje Marmaray'la birleşerek iki kıtayı birleştirecek ve Avrupa'ya uzanacak. Proje Orta Asya'dan Londra'ya kardeşlik köprüsü oluşturacak.
Cumhurbaşkanı Gül, temel atma töreni öncesinde Aliyev ve Saakaşvili  ile DSİ Sosyal Tesisleri'nde ikili görüşmelerle bulundu.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, üç ülkenin girişimleri ile yapılan bu projede katkısı olanlara teşekkür etti ve projenin öngörülen sürede tamamlanacağını vurguladı.
En son kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dost ülke cumhurbaşkanlarına değerli kardeşlerim diye hitap etti ve mutlu bir gün yaşadıklarını vurguladı. Projenin tarihi ipek Yolu'nu yeniden canlandıracağını vurgulayan Gül, projenin gerçekten çok büyük bir proje olduğunu ve sadece üç ülkeyi değil Asya'nın bir ucunun Avrupa'nın bir diğer ucuna Londra'ya kadar bağladığını söyledi.
Gül sözlerini şöyle sürdürdü: "Onun için bazıları bu projeye Hayat demişlerdir. Yıllarca bu proje "yapılması mümkün değil" denerek raflarda bekletildi. Biz bu projeyi 2004 yılında raflardan indirdik. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan birlik oldu. çin ve Kazakistan da her zaman bu projeye destek verdi. Eğer siyasi irade kararlıysa projeler hayata geçer. Bakü, Ceyhan, Tiflis boru hattı gibi. Bu proje Kafkaslardaki bütün ülkelere de açıktır. Bölgeye katkı sağlayacak herkese açıktır. Proje Kafkasların refahına ve barışa katkı sağlayacak, bölgenin ticaretini canlandıracaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." (KAFKASEVİ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.