Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Türkiye ısrarla ‘Kafkas Paktı’ diyor
 
Türkiye, Kafkasya’daki savaşta önce Gürcistan’dan yana tavır koyup ardından da arabuluculuğa soyunurken, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Moskova ve Tiflis ziyaretlerinde muhataplarına önerdiği ‘Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu’ önerisinin detayları ortaya çıkıyor.
Dışişleri kaynakları, ekonomik işbirliği ağırlıklı düşünülen ittifakın ortak güvenlik anlayışı ve yönetim organları bulunacağını kaydetti. İttifakta ilk etapta bölge ülkeleri Türkiye, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan ve Ermenistan’ın bulunması, daha sonra diğer ülkelerin de katılması planı yer alıyor. Türkiye’nin mimarı olduğu ‘Irak’a komşu ülkeler’ modelinin daha gelişmiş hali olarak sunulan ‘Kafkas Paktı’nın Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesine de hizmet edeceği düşünülüyor. Türkiye’nin konuyla ilgili ABD yönetimini de bilgilendireceği kaydedildi.
Erdoğan da Moskova ve Tiflis ziyaretlerinden dönüşte kısaca ‘Kafkas Paktı’ diye anılan önerileri için iki taraftan da olumlu yanıtlar aldığını söyleyip Rus ve Türk dışişleri bakanları Sergey Lavrov ile Ali Babacan’ın önümüzdeki hafta içinde süreci başlatacağını söyledi. Yine kendisinin de gelecek hafta Azerbaycan’ı ziyaret edeceğini yineleyen Erdoğan, “Bir taraftan Ermenistan’ın da bu oluşumun içinde olması inanıyorum ki bölge barışına ciddi katkıta bulunacaktır” diye konuştu. Erdoğan yılan hikayesine dönmüş Dağlık Karabağ sorununun çözümünün de Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki sıkıntının giderilmesine vesile olacağını ekledi.
‘Türkiye Rusya’yı destekleyecek’
öte yandan Başbakan’ın ziyaretinin ardından Türkiye’nin enerji mahkumu olduğu Rusya lehine çark edildiğini öne sürülüyor. Rus basını Türkiye’nin Moskova’yı destekleyeceğini iddia etti. Erdoğan’ın önceki gün Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ile Başbakan Vladimir Putin’le görüşmelerine atıf yapan RBC Daily, Kafkasya konusunda ‘Türkiye Rusya’yı destekleyecek’ başlığını atarken, ‘Ankara Kafkaslar’da barış ve istikrar istiyor. çünkü bu ülke enerji kaynaklarının büyük kısmını Kafkaslar üzerinden alıyor. Ankara, bölgede istikrarı bozan ABD’nin politikasından rahatsız’ değerlendirmesini yaptı.
Moskova Stratejik Analiz ve Değerlendirme Merkezi Uzmanı Sergey Demidenko da, “Türkiye, Kafkaslar’da ve Karadeniz bölgesinde istikrar taraftarı. Türkiye’ye doğal gaz ve petrolün büyük bölümü bu bölgeden gidiyor. Moskova ile yakınlaşmak Ankara için önemli” dedi. Komosomolskaya Pravda da haberinde, ‘Türkiye’nin Rusya’yı desteklediğini’ belirterek, bölgede sorunlar çıktığında iki komşu ülke olan Rusya ve Türkiye’nin yakınlaşmasının önemine değindi. (ntv, aa)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.