Arama

Ole Solvang: ‘AİHM Rusya'yı, İnguşetya’daki Ölümlerden Suçlu Buldu'
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi,  İnguşetya’daki masum insanların öldürülmesinden Rusya’yı suçlu buldu. Bu bağlamda, İnguşetya’daki devlet görevlileri de suçlu bulundu.
Mahkeme kararını Kavkaz Uzel’e değerlendiren İnguşetya’da hayatını kaybeden masumları Strazburg’da savunan Hollanda kökenli bir vakıf olan "Rusya Hukuk İnsiyatifi " adlı insan hakları örgütünün Moskova Şubesi Direktörü   Ole Solvang, . “AİHM  ilk kez İnguşetya’da  hayatını kaybedenlerden Rusya’yı sorumlu tuttu. Karar bundan sonraki davalar için emsal teşkil edecek” dedi.
6 Ağustos 2000 tarihinde Rus Askeri helikopterinin bir grup insanın üzerine sebepsiz yere ateş açması sonucu çeçen sınırında bulunan İnguş Köyü’nden Halid Haşuyev ile Kazbek Akiyev  hayatlarını kaybetmişlerdi.
Solyang, bu suçlamaya karşı Rusya Hükümetinin, askeri helikoptere kimin emir verdiğini, neden masum insanlara ateş açtığının hukuki izahını yapıp, gerekli belgeleri sunamadığını söyledi.
Söz konusu davayı AİHM'ne, ölenlerin yakınları olan ve Moskova’da ikamet eden 1969 doğumlu Halid Haşuyev ile yine Moskova’da ikamet eden 1970 doğumlu Kazbek Akiyev adlı kişiler açmıştı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Rusya'yı, Avrupa Konvansiyonu'nun 2'inci maddesi (yaşama hakkı) ile yine Avrupa Konvansiyonu'nun 13'üncü maddesi (şikayetçilerin hukuki haklarından mahrum bırakılmaları)’ndan mahkum etti.
Hatırlanacağı üzere 11 Aralık 2000 tarihinde AİHM’ne açılan benzer bir davada çeçenistan kökenli Umayev, Rusya’yı 66 bin euro ödemeye mahkum ettirmişti.(Kafkasevi)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.