Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

ABD: 'Rusya İlişkilerin Normale Dönmesi Zor'
 
Rusya'nın Gürcistan'a gerçekleştirdiği operasyonun ardından askıya alınan AB İşbirliği ve Ortaklık Anlaşması ile ilgili müzakerelerin yeniden başlaması gündeme gelirken, Washington'dan beklenmedik bir çıkış geldi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried Brüksel'de yaptığı açıklamada Rusya'nın Gürcistan saldırısı sonrası iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesinin kendileri açısından zor olduğunu söyledi.

Rusya ile NATO ülkeleri arasında ilişkilerin yeniden başlamasının önemli olduğuna işaret eden Fried, "Biz bunu destekliyoruz. Ancak bizim açımızdan her şeyin eskiden olduğu şekli ile normale dönmesi zor. Rusya bir başka ülkenin isteği dışında o ülkeye girdi. Yine o ülkede Rus birlikleri kalmaya devam ediyor." eleştirisi getirdi. Cenevre görüşmelerinin ikinci raundunda Rusya ve Gürcistan arasında temkinli bir ilerleme sağlandığına değinen Amerikalı bakan yardımcısı, "Moskova ateşkes anlaşmasının şartlarını tamamıyla yerine getirmedi. Avrupalı ve diğer gözlemcilerin Güney Osetya'ya girilmesine izin verilmiyor." dedi.

Avrupa Birliği'nin Rusya ile ilişkilerde enerji güvenliği ve demokrasi konularını ön plana çıkarmasını isteyen Fried, Moskova'nın enerjiyi komşularına baskı aracı olarak kullanmaya devam ettiğine dikkat çekti.

Diğer taraftan ABD savaş gemisi USS Bary (DDG-52)'nin 22 Kasım'da yeniden Gürcistan'ın Batum limanına, 25 Kasım'da da Poti limanına gideceği belirtildi. 8 Ağustos'ta çıkan savaşın ardından Tiflis'e açık destek veren Washington bu ülke limanlarına destek amacı ile nükleer başlık taşıyabilen savaş gemileri göndermişti. önceki gemilerin insani yardım götürdüğü gerekçesi dile getirilirken, bölgeye gidecek yeni savaş gemisinde insani yardımın yer almadığı kaydediliyor. (CİHAN)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.