Arama

ABD: 'Kırgızistan'daki Askeri Üs Konusu Kapanmamıştır'
 
 
Kırgızistan Parlamentosu Cogorku Keneş'in ülkedeki ABD askeri hava üssünü kapatma kararı alması ve Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in bu kararı onaylamasının ardında ABD tarafında yapılan açıklamalarda üs konusunun daha kapanmadığı açıklamaları yapıldı.
ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Kırgız liderin ABD üssünün kapatılması kararını onaylamasının ardında yaptığı açıklamada, "üs konusu hala kapatılmış değildir. Bu konuda Kırgızistan hükümeti ile görüşüp yeni bir anlaşma sağlama ihtimali var." ifadelerini kullanmıştı.

Pentagon Basın Sözcüsü Bryan Whitman'ın ise, "Askeri üs konusunda Kırgızistan tarafı ile bir uzlaşı olacağı umudunu taşıyorum. üssün gelecekte de kullanılması için Kırgızistan yönetimi ile görüşmelere deva edeceğiz." şeklinde konuşmuştu.

Bu arada Kırgız ve Rus basınında yer alan haberlerde ABD'nin üssün kapatılmaması konusunda Kırgız taraf ile yeni bir müzakere girişiminde bulunabileceği dile getiriliyor. üssün boşaltılması için verilen 180 günlük bir sürenin, bu süreçte yeni gelişmelerin yaşanması için açık bir kapı olduğu ifade ediliyor.

RUSYA'NIN YARDIM DESTEĞİ GECİKEBİLİR

öten yandan ABD üssünün kapatılmasında etkili olduğu ileri sürülen ve Rusya'nın Kırgızistan'a sağlayacağı parasal desteğin, global kriz nedeniyle gecikebileceği dile getiriliyor. Uzmanlar Kırgızistan'ın çok ihtiyacı olduğu bu kredinin gecikmesi durumunda zorda kalacağını kaydediyor. Ayrıca Rus kredisinin gecikmesi durumunda Kırgızistan'ın ABD üssünü kapatma kararını gözden geçirebileceğine dikkat çekiyor. (CİHAN)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.