Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Obama, Gorbaçov'u kabul etti
 
ABD eski Başkanı George W. Bush döneminde kötüleşen Moskova-Washington ilişkilerinde yumuşama süreci devam ediyor.
ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ve beraberindeki heyetin Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev ve Rusya Başbakanı Vladimir Putin'le görüşmesinin ardından, eski Sovyetler Birliği Genel Sekreteri Mihail Gorbaçov, ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden'la hafta sonunda görüştü. Rus İnterfaks haber ajansının kaynaklarına göre, görüşme iki ülke ilişkilerinin gelişimi açısından çok yararlı geçti. İki ülke eski diplomatları ve üst düzey yetkilileri 1 Nisan'da gerçekleşecek Medvedev-Obama görüşmesinin olumlu geçmesi için başkentler arasında mekik dokuyor.
Rusya Devlet Başkanı Medvedev, Gorbaçov'un 78. yaş günü kutlaması nedeni ile yayınladığı mesajında, Gorbaçov'un siyasi tecrübesi ve kredisinden Rusya ve Rus halkının yararlanmaya devam edeceğini açıklamıştı. Uzmanlar Kremlin'in Gorbaçov'a Rusya-ABD ilişkilerinde yeni bir sayfa açılması sürecinde katkı sağlaması yönünde bir görev yüklediğini kaydediyor. Ajans gelişmeleri, perestroyka (yeniden yapılanmanın) mimarı Gorbaçov'un yeniden aktif hale getirilmesi olarak yorumladı.
Gorbaçov İnterfaks'a yaptığı açıklamada, "ABD yönetimine Barack Obama'nın gelmesi sadece içerde değil, dış politikada da önemli diyaloglara fırsat verebilir. İlişkilerin yeniden başlaması için önemli bir fırsat. Şimdi nükleer silahsızlanma için fırsat var. Askeri bütçeler kısılıp, konvansiyonel silahlarda indirime gidilebilir." dedi. Avrupa'nın güvenliği konusunun kritik soru olduğunu kaydeden Gorbaçov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi çerçevesinde sürekli bir güvenlik yapısının kurulabileceğini söyledi.
19 Şubat'ta Obama'nın da Gorbaçov'un kutlama mesajına karşılık bir mektup göndererek, "Sizin anlamlı mesajınıza çok değer veriyorum. ABD ve Rusya daha güvenli bir dünya kurmak için barış ve dostluk içinde birlikte çalışabilir" demişti. (CİHAN)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.