Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Ekonomik kriz Rus ordusunun Çeçen işgalini bitiriyor
 
Rusya`nın içinde bulunduğu kriz ve Kadırov`un kişisel ekonomik çıkarları artık operasyonun bitme vaktinin geldiğini işaret ediyor.
Rusya çeçenistan savaşının sona erdiğini resmen açıklamaya hazırlanıyor. Bir hafta önce bu konuda devlet başkanı Medvedev, FSB başkanı Bortnikov ve çeçenistan başkanı Ramzan Kadırov bir açıklama yaptı. Resmi kararın Salı günü yapılacak Terörle Mücadele toplantısında alınabileceği ifade edildi.
Kararın çıkmasından hemen sonra Rus askerleri bölgeden çekilmeye başlanacak. Savunma bakanlığı ve içişleri bakanlığı bu konudaki hazırlıkların başlatıldığını açıkladı.
İkinci çeçen savaşı 1999 yılının Eylül ayında dönemin devlet başkanının özel talimatıyla resmen başlatılmıştı. Terörle mücadele birimi özel ordu birlikleri oluşturdu ve çeçenistan'ın kontrölü 2000 yılında Rusların eline geçti.
Uzmanlar bu kararın çok daha önceden alınması gerektiğine, çeçenistan'ın içinde bulunduğu kısıtlamaların ülkeye büyük zarar verdiğine inanıyor. Direnişçilerin sayısının ne kadar olduğunu kimse tam olarak bilmiyor. Dışarıdan bakıldığı zaman bölgedeki durumun normal olduğu anlaşılabilir. Ancak aslında sadece çeçenistan'da değil bölgenin tamamında direniş ruhu hakimiyetini koruyor.
Ancak direnişin ne kadar etkili olduğuna dair çeşitli görüşler ortaya atılıyor. Siyasi Bilgiler Merkezi başkanı Aleksey Muhin çeçenistan yöneticilerinin savaşın bitirilmesini çok istediklerini iddia etti.Muhin'e göre, yerel yöneticiler mücadelenin ciddiye alınmaması gerektiğini öne sürerken, direniş giderek daha geniş bir bölgeye yayılıyor. Kadırov ülkede 70 civarında direnişçi olduğunu savunuyor ancak yerel organlar en az 55 farklı direniş grubun ülkede mücadele verdiğini ve sayılarının 750'den az olmadığını öne sürüyor.
çeçenistan`da, içişleri bakanlığına bağlı polisler, FSB çalışanları ve savcılık yetkilileri normal maaşının iki misli ücret alıyor. ülkede görev yapanların bir günü üç gün sayılıyor ve erken emekli olabiliyorlar. Ayrıca çok sayıda özel vergi ve diğer işlemlerden de muaf tutuluyorlar. Bu harcamalar ise devlete pahalıya mal oluyor. özellikle de ekonomik kriz döneminde bu açıkca hissediliyor.
Hem Ramzan Kadırov hem de Federal merkez ekonomik sıkıntılar yüzünden çeçenistan'da yürütülen askeri operasyonları resmen bitirilmesini istiyor. çeçenistan operasyonlar devam ettiği sürece ülkenin gümrük işlemi yapmasına ve milletlerarası havalanına sahip olması imkansız. Bu ise çeçen iş adamlarının karşılaştığı en büyük engel... Bu arada en büyük çeçen iş adamının Ramzan Kadırov olduğunun da altının çizilmesi gerekiyor.
Askerler Dağıstan veya İnguşetya' ya yönlendirilecek
Rus siyasi uzmanlar Dağıstan ve İnguşetya'daki durumun çeçenistan'dan çok daha kötü olduğunu savunarak çeçenistan`daki Rus askerlerinin, her gün federal güçlere ve devlet memurlarına karşı saldırı haberlerinin geldiği, bu bölgelere yönlendirilmesi gerektiğini savunuyor.
Uzmanlara göre çeçenistan'dan çıkarılan askerler İnguşetya, Dağıstan ve diğer Kuzey Kafkasya cumhuriyetlerine yerleştirilecek. Aleksey Malaşenko,  günümüzde Kuzey Kafkasya'nın tamamında direnişçilerin mücadeleyi sürdürdüğünü ifade ederek, Kabardino-Balkarya ve Karaçayevo-çerkesya`nın da bundan sonra savaş bölgesi olarak tanımlanabileceğini iddia etti.
çeçenistan'dan Rus askerlerinin çekilmesinin ne ile sonuçlanacağını önceden tahmin etmek çok zor. Direnişçilerin sayısı artabilir ve yeni bir savaş başlayabilir. Yeni başlayacak savaş ise artık üçüncü çeçen savaşı diye tanımlanmayacak. Bu savaşın Kafkasya savaşı olacağı ve büyük bir ihtimalle Rusya'nın bölünmesi ile sonuçlanacağı tahminler arasında. Rusya'nın çeşitli eyaletlerinde Moskova'ya karşı tutumun sertleştiği ve ayrılıkçı söylemin arttığı gözleniyor. ülkede yaşanan son protesto gösterilerinde sadece Putin ve hükümetin istifası talep edilmiyor aynı zamanda bağımsızlık sloganlarları da atıldı.(DüNYA BULTENİ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.