Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

ABD, 10 Rus Ajanını Gözaltına Aldı

ABD Adalet Bakanlığı, ABD'de Rusya hükümeti adına yasa dışı faaliyetler yürüttükleri gerekçesiyle "10 Rusya istihbarat görevlisinin" gözaltına alındığını açıkladı.

Ajanlardan sekizinin, ABD’de Rusya lehine "uzun vadeli ve oldukça gizli görevler" yürüttükleri ve pazar günü gözaltına alındıkları belirtildi. Diğer iki kişi de "Rusya’nın ABD’deki aynı istihbarat programına katıldıkları" gerekçesiyle gözaltına alındı.

Gözaltına alınan 10 ajan, "yabancı bir hükümetin ajanı olarak komplo düzenlemekle" suçlanıyor. Ajanlar, New York güney bölgesi Bölge Mahkemesi’nde 5’er yıl hapis istemiyle yargılanacak.

SANIKLAR KARA PARA AKLAMAYLA DA SUçLANIYOR

Rusya hükümeti lehine ABD’de yasa dışı faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 10 kişi, "kara para aklama" suçuyla da itham ediliyor.

Zanlılardan dokuzu, Rusya Hükümeti lehine komplo ve kara para aklama ile suçlanıyor. Bu suçların 20 yıla kadar hapis gerektirdiği bildirildi.

FBI ajanlarının Richard Murphy ve Cynthia Murph adlı sanıkları New Jersey’deki Monclair’de bulunan evlerinde gözaltına aldığı, iki sanığın bugün Manhattan’da mahkemeye çıkarıldığı kaydedildi. Diğer sanıkların Vicky Pelaez, Juan Lazaro lakaplı ismi açıklanmayan bir zanlı ve Anna Chapman olduğu açıklandı, bunların da Yonkers (New York) ve Manhattan’da pazar günü gözaltına alındıkları kaydedildi.

RUSYA’DAN "YORUM YOK"

SVR sözcüsü Sergey İvanov, ABD’de Rusya lehine casusluk yapmakla suçlanan bir şebekenin çökertildiğinin açıklanması üzerine Ria Novosti’ye yaptığı açıklamada, "Bu bilgi hakkında yorum yapmıyoruz" ifadesini kullandı.

Pazar günü gözaltına alınan 10 sanıktan 5’i mahkemeye çıkarıldı. Yargıç James Cott’un, bu kişileri henüz resmen casuslukla suçlamadığı, ancak Richard Murphy, Cynthia Murphy, Juan Lazaro, Vicky Pelaez ve Anna Chapman adlı kişilerin "firar etme riski bulunduğu için tutukluluk hallerinin devam etmesine karar verdiği" belirtildi.

Amerikan Adalet Bakanlığı, pazar günü 10 kişinin yakalandığını, bir kişinin de firarda olduğunu bildirmişti. Bu kişilerden kara para aklamakla da suçlanan 9’unun 25’er yıl hapis cezası alması ihtimali de bulunuyor.

10 YILLIK İNCELEMENİN ARDINDAN YAKALANDILAR


Zanlılar, Amerikalı, Kanadalı ve Perulu olduklarını söylüyor. Rus vatandaşı Anna Chapman ise kısa bir süre önce ABD’ye geldiğini, sahip olduğu çalışma vizesinin geçen cumartesi elinden alındığını söylüyor. Rus istihbarat servisi SVR ise bu konuda yorumda bulunmaktan kaçındı.

Amerikalı yetkililer, 10 kişinin Amerikalı siyasi çevrelere sızarak istihbarat toplamak amacıyla SVR tarafından eğitildiğini ve şebekenin, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından 10 yıllık bir soruşturmanın ardından çökertildiğini belirtiyor. (AA)







Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.