Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Çeçenistan parlamentosu nasıl basıldı?
Murat Hazine / TIMETüRK

önce Rusya yanlısı Ramazan Kadirov'un köyü olan Tsentoroy(Hosi-yurt) köyüne düzenlenen baskın, şimdi de çeçenistan'ın başkenti Cevherkale(Grozni)'de gerçekleştirilen parlamento baskını.
Dünya kamuoyu ilk baskınla ilgili enformasyon eksikliği sebebiyle yeterli bilgi alamazken, ikinci saldırının da detayları tam olarak netleşmiş değil. Ancak her iki baskın da çeçenistan'da yaşanan çatışmaların geldiği noktayı göstermesi itibariyle, Kafkasya uzmanları tarafından oldukça ciddi gelişmeler olarak değerlendiriliyor.

Baskın Nasıl Gerçekleştirildi?

çeçen parlamentosuna yönelik saldırının, şehir merkezinde varlığını koruyan direnişçi unsurlar tarafından gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. İlk gelen bilgilere göre sayıları 6-10 arasında olduğu öngörülen direnişçiler, binanın girişinde 'sahte' bir patlama oluşturarak güvenlik birimlerinin dikkatlerini o yöne çektiler ve kendileri daha zayıf kalan bir kapıyı kullanarak Avtorhanov bölgesindeki binaya girdiler. Konuyla ilgili görgü tanıklarının ifadesi ise, daha farklı bir saldırı olduğunu gösterir nitelikte. Görgü tanıklarına göre, eylemcilerden birisi binaya gelen parlamenterlerin arasında kendisini havaya uçururken, diğerleri de parlamento binasının içerisindeki güvenlik birimlerini etkisiz hale getirdi. Sonrasında da yaklaşık üç saat süren çatışmanın ardından, diğer eylemcilerin de üzerlerindeki bombaları patlatmalarıyla eylem sona erdi.

Rus haber kaynakları, Iter-Tass Haber Ajansı ve Kommersant gazetesi ise bu bilgileri doğrulamazken, bina içerisine dağılan eylemcilerin parlamenterleri rehin almak istediklerini öne sürüyor.

Saldırı sırasında binada bulunan Rus parlamenter Igor Danilov ise şunları söyledi:  Sabah saatlerinde çeçen parlamenterlerle bir toplantı yapmayı planlamıştık. Parlamentolar arası kalıcı işbirliğinin sağlanabilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunacaktık. Planlarımız arasında, çeçen ve Rus parlamenterler arasında bir grup kurmak da vardı. Ancak saat 9:00 sularında bir patlama sesi geldi ve bir eylemcinin kendisini havaya uçurduğunu duyduk. Sonra da binanın içerisinde makineli tüfek ve patlama sesleri duyulmaya başlandı. İçeride de parlamento muhafızları ile eylemciler arasında çatışma yaşandı. Olayın başlangıcından bir buçuk saat sonra bodrum katındaki pencerelerden dışarı çıkarıldık. Dışarı çıktığımızda da binanın etrafının zırhlı araçlar ve polislerle sarıldığını gördüm. Ondan sonra da şiddetli bir çatışma başladı zaten içeridekilerle dışardakiler arasında.

Olay sonrasında Rusya Başbakanı Putin'e bilgi veren Kadirov, 2 Polis ve 1 meclis çalışanın öldüğünü öne sürerken, 4 eylemcinin de ölü ele geçirildiğini öne sürdü. çeçenistan'daki yerel polis birimleri ise sonrasında 4 polisin ve 2 parlamento muhafızının hayatını kaybettiğini açıkladılar.

Saldırının ardından, Rusya İçişleri Bakanı Reşid Nurgaliyev'in Hankale'de bulunan Rus Askeri üssü'ne geldiği ve Kadirov ile saldırılar konusunda detaylı bir görüşme gerçekleştirildiği dile getirildi.

Dokko Umarov'un liderliğini yaptığı Kafkasya Emirliği cephesinden ve Kafkasya Emirliği'nden ayrılarak Hüseyin Gakayev başkanlığında çeçenistan'da yeniden örgütlenen çeçenistan Savunma Konseyi'nden ise henüz bir açıklama gelmiş değil.

______________________________
Kaynak: TIMETURK




Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.