Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Çeçenistan Parlamentosu Jirinovski’nin Partisinin Kapatılmasını İstedi
Rusya’ya bağlı çeçenistan Cumhuriyeti parlamentosu, Rus aşırı sağçı Vladimir Jirinovski’nin Kafkasya halklarına yönelik sert açıklamalarından dolayı liderlik yaptığı Liberal Demokrat Partisi’nin kapatılmasını talep etti. çeçen lider Ramazan Kadirov da, Jirinovski’yi ülkede etnik kavgayı körüklemekle suçladı.

Jirinovski, perşembe günü resmi Rossiya televizyonunda gazeteci Vladimir Solovyov’un “Poyedinok” (Teke Tek) isimli programında başta Kuzey Kafkasya halklarını hedef alarak Rus halkının “sıkıştırıldığını” iddia etmişti. Programda sunucu Solovyov da isim vermeden Kafkasyalıları genelde üstü kapalı şekilde suçladı.

çeçenistan Parlamentosu milletvekilleri, aşırı sağcı Liberal Demokrat Partisi’nin kapatılmasını ve parti lideri Jirinovki’nin milletvekilliği statüsünden yoksun bırakılmasını talep ediyor. çeçen Parlamentosu Basın Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, aşırı sağcı parti liderinin konuşmaları gerekçe gösterilerek Rus parlamentosu alt kanadı Duma’dan gereğinin yapılmasını talep etti.

Açıklamada, "Liberal Demokrat Parti’nin Rusya’da siyasi faaliyetinin yasaklanmasını öngören yasa çıkarılmalı" denildi. Duma ve üst meclis Federasyon Konseyi’ndeki çeçen kökenli milletvekili ve senatörler de Jirinovski’nin meclis Başkan Yardımcısı görevine son verilmesini talep ediyor. çeçenistan’a komşu Dağıstan Cumhuriyeti yetkilileri de destek veriyor.

Dün çeçen lider Kadirov Jirinovski’nin televizyondaki konuşmalarına sert tepki göstermişti. Kadirov, "Jirinovski’nin Kuzey Kafkasya’daki durumla ilgili konuşmaları Rusya’nın toprak ve ulusal güvenliğini tehdit ediyor. Ben resmi televizyon kanallarının birinde böyle bir konuşmaların yapılmasından öfkeliyim... Jirinovski’nin Kuzey Kafkasya’dan konuşmaya hakkı yok. O etnik düşmanlığı körükleyen ifadelerde bulundu" dedi. Jirinovski’yi provakosyon yapmakla suçlayan Kadirov, tüm çeçenlere Liberal Demokrat Partisi’ne kesinlikle oy vermemeye davet etti.

Jirinovski: Memnun olmayan mahkemeye başvurabilir

Suçlamalara karşılık veren Jirinovski, parti basın bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Ben etnik düşmanlığı körüklemedim. Memnun olmayanlar mahkemeye başvurabilir" diye konuştu.

Programın sunucusu Solovyov da daha önceki bir radyo programında Kuzey Kafkasya’yı hedef alarak, "Rusya ayağa kalkarsa ne Dağıstan ne de çeçenistan kalır" ifadelerini kullanmıştı. Rusya Toplumsal Odası üyesi ve resmi 1.Kanal televizyon programı sunucusu Maksim Şevçenko bu ifadelere sert tepki göstererek, "Rusya ayağa kalkarsa Solovyov gibilerin sonu olur!" eleştirisi getirmişti. Solovyov bazı programlarında Türk ve Azeri karşıtı ve Ermeni yanlısı demeçleriyle de biliniyor. (CİHAN)



Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.