Arama

Suriye Çerkesleri'nin Durumu Belirsizliğini Koruyor

Suriye'de iç çatışmalar yoğunlaşarak artarken, çerkeslerin durumu belirsizliğini koruyor. Kafkasya, Suriye ve Türkiye'deki resmi ve sivil kurumlar ise konuya yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Kafkasevi'nin Suriyeli çerkes kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Suriye çerkesleri'nin yarısı çatışan taraflar arasında saf seçmeksizin beklerken, diğer yarısı muhalifler ile Esad taraftarı olarak ikiye bölünmüş durumda. Esad yanlısı tavır alanların önemli bir kısmının “Esad'ın iktidarını hiçbir şekilde terk etmeyeceği ve olayların yatışmasından sonra intikam almaya girişeceği” korkusuyla gelecekte sorun yaşamamak için statükodan yana tavır aldıkları belirtiliyor.

Bu arada ağırlıklı olarak Humus bölgesinde süren çatışmaların, çerkeslerin yoğun yaşadığı Şam vilayetine doğru kaymaya başladığı bildiriliyor. En son başkent Şam’ın 30 km kadar kuzeybatısındaki 40 bin nüfuslu Zabadani şehrinde rejim askerlerine karşı şiddetli bir operasyon düzenleyen muhaliflerin, kenti Devlet Başkanı Beşar Esad’ın rejiminden teslim aldığı belirtiliyor. çatışmaların Başkent Şam'da şiddetlenmesi durumunda çerkes nüfusun da büyük zarar göreceği de edinilen bilgiler arasında.

CEVDET SAİD MUHALİFLERDEN YANA

çerkes (Adige) kökenli ünlü İslam alimi Cevdet Said'in muhaliflere destek verdiği, yakınlarının da direnişçiler arasında aktif görevler üstlendiği bildiriliyor.

Esad ordusunda Güvenlik Ajanı olarak çalışırken, özgür Suriye Ordusu-Halid Bin Velid Tugayları'na katılan çerkes (Abaza) kökenli subay Yasser Ali Abaza'nın Esad rejimine karşı savaşacağını açıklarken çekilmiş görüntüleri de yılbaşından önce internete düşmüştü (http://www.youtube.com/watch?v=Vyckn-3t16w).

KAFFED'DEN İTİDAL çAĞRISI

öte yandan Kaffed sitesinden Kakas Dernekleri Başkanı Vacit Kadıoğlu imzası ile yapılan duyuruda, Kaffed'in Suriye’deki çerkes dernekleri ve diğer irtibat kurabildiği kesimlerle başlattığı görüşme ve girişimlerini devam ettirdiği bildirildi. “Şam ve Halep dernek başkanlarının yanısıra Suriye’de yaşayan bazı soydaşlarımızla da yapılan görüşmelerde soydaşlarımızın durumları hakkında sağlıklı bilgi alınabilmesi için yoğun bir mesai harcanmaktadır“ denilen duyuru da, Türkiye ve Anavatan nezdinde görüşme ve girişimlerin de devam ettiği belirtildi.

Federasyonun konunun hassasiyetini ve Suriye’de yaşayan soydaşların yaşadıkları ülke gerçeklerini gözeterek hareket ettiği ifade edilen duyuruda şöyle denildi:

Bir kısım soydaşımızın Anavatanımıza dönme iradesi koydukları hepimizin malumudur. Soydaşlarımızın koydukları bu iradenin gerçekleşebilmesi için Türkiye’den her türlü destek verilecek, yardım konusunda ne gerekiyorsa, elden gelecek tüm yardım yapılacaktır, yapılmalıdır.

Tüm toplumuzu konunun hassasiyetini gözeterek hareket etmeye, buradan atılacak yanlış bir adımın soydaşlarımıza gelecekte ciddi sıkıntılar yaşatacağının bilincinde olmaya, Suriye’de yaşayan soydaşlarımızın anavatanlarına dönüşlerinin gerçekleşebilmesi için verilecek tüm desteği birlikte vermeye, gelecek taleplerde birlikte organize bir çalışma içinde olmaya tüm kurumları, grupları ve olaya duyarlı tüm kesimleri sağduyulu düşünmeye, davranmaya davet ediyoruz.” (KAFKASEVİ)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.