Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

AP'nda Biraraya gelen Çerkeslerden 2014 Kış Olimpiyatlarına Tepki
AP'de düzenlenen çerkes Günü'nde Rusya'nın Soçi şehrinde yapılacak 2014 Kış Olimpiyatları'na tepki gösterildi. 'Atalarımızın kanı üzerinde yapılacak şenlik havasındaki etkinleri kabul etmemiz mümkün değil' diyen çerkesler, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin kararı yeniden gözden geçirmesini talep ediyor.
Avrupalı çerkesler Federasyonu, Brüksel'de "Avrupa Parlamentosu'nda çerkes Günü" etkinliği düzenledi. AP'nin Almanya Milletvekili İsmail Ertuğ ev sahipliğinde gerçekleştirilen çerkes Günü'ne dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda önemli isim iştirak etti. çerkes yetkililerin ortak kanaati, 2014 Soçi Kış Olimpiyat oyunların gerçekleştirileceği topraklardan bir buçuk asır önce atalarının sürgün edilerek soykırıma uğradıkları gerekçesiyle olimpiyatların burada yapılmasının çerkez halklarına büyük saygısızlık olduğu yönünde.

21 Mayıs 1864 tarihi yüzyıldan fazla süren Kafkas - Rus savaşlarının sona ermesi ve Kuzey Kafkas halklarının sürgüne zorlanmasının başlangıç tarihi olarak kabul ediliyor. Savaş ve sürgün sırasında bir buçuk milyon Kafkas halkın öldürüldüğüne dikkat çeken Kafkas Dernekleri Federasyonu'ndan Prof. Erol Taymaz, çerkeslerin diğer dünya halkları gibi barış ve huzur içinde kendi topraklarında yaşamak istediklerini aktardı. Prof. Taymaz çerkeslerin günümüzde soygun, sürgün ve asimilasyon sorununun günümüzde halen devam ettiğini kaydetti.

çerkes sürgün ve soykırımının 150. yılına denk gelen 2014 Soçi Kış Olimpiyatlarının ataların acısı üzerine yapılmasına tepki gösteren bir diğer isim ise ürdün'den katılan Adel Bashqawi oldu. Bashqawi, Uluslarası Olimpiyat Komitesi'nin Soçi oyunları kararını yeniden gözden geçirmesini isterken, bunun etik değerler ve objektifliğin bir gereği olduğunu söyledi.

New Jersey'den konferansa katılan Uluslararası çerkes Enstitüsü'nden Iyad Youghar ise çerkezlerin 1864'den bu yana kimlik karmaşası yaşadığına dikkat çekerek, Kış Olimpiyatları'nın; acıların yaşandığı, kanların döküldüğü topraklarda yapılmasına çerkeslerin gönüllerinin razı olmadığını ifade etti. Avrupa Parlamentosu'ndaki çerkes Günü etkinliği farklı oturumlarda tüm gün sürdü.


Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
aytek erer - manyas
07 / 07
Şase (Soçi) Wubıh'lara(Cerkes) ait tarihi ana vatan toprakları dahilinde olup, 2014 olimpiyatları için atalarımızın kanlarıyla sulanmış kutsal topraklar üzerinde kazılan temellerde şehit atalarımızın kemik ve silahlarının cıktıgını göre göre Ruslar tarihimiz katletmekte,atalarımıza bu bölgenin Dünya mirası olarak korumaya alınması gerekir.1864 katliam ve sürgünü neticesinde Güney Marmara'da yaşayan onbinlerce Wubıh'ın Şase'de(Soçi) ana vatanlarına yerleşmesi için Ruslarca dönüş haklarının bir an önce tanınması gerekir.Miçaçba.