Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

ÇERKES-FED’in Karikatür Yarışması Sonuçlandı
çerkes Dernekleri Federasyonu’nca, çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 150. Yılı anısına düzenlenen “çerkeslerin Kanayan Yarası: Suçların Suçu Soykırım” konulu karikatür yarışması sonuçlandı.

Nusret Baş (çerkes Dernekleri Federasyonu Başkanı), Oğuz GüREL (Karikatürist), Hikmet CERRAH (Karikatürist),Kamil YAVUZ (Karikatürist), Faruk KUTLU (Ressam), Emrah ARIKAN (Karikatürist), Adel BASHQAWI (Aktivist-ürdün), Erol Karayel (Yarışma Koordinatörü)'in jüri üyeliği yaptığı yarışmaya 20 ülkeden, 46 yarışmacı, 108 eseriyle katıldı.
Yapılan değerlendirme sonucu Ukrayna’dan Oleksy Kustovsky’nin iki eseri birden 1’inciliğe layık görülürken, 2’nciliği Avustralya’dan Peiman Mirzaei, 3’üncülüğü de Balıkesir’den Mehmet Zeber’in eseri kazandı.


Jüri heyetinden Adel Bashqawi’nin son aşamada sponsor olmasıyla üç kişiye de mansiyon verildi.  Mansiyonların dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti:

1. Mansiyon: Valentin Georgiev (Bulgaristan)
2.
Mansiyon: Mehmet Kahraman (Bursa)
3.
Mansiyon: Sait Munzur (Ankara)

Dereceye giren yarışmacılardan 1.’ye 2000 USD, 2.’ye 1000 USD ve 3.’ ye 500 USD ve mansiyonlara da 200’er USD ödül verilirken; yarışmaya katılan eserlerden jüri’nin yayınlanmaya değer bulduğu çalışmalar bir albümde toplanarak kitap olarak yayınlanacak.

Jüri, yarışma sonuçlarını bir tutanakla kayıt ve imza altına alırken, bu sonuçların, eserlerin özgünlüğüne yönelik bir itirazın sübut bulmaması halinde 15. günün sonunda kesinleşmiş olacağını belirtti.

Tutanağın tam metni şöyle:


 TUTANAK

çERKES DERNEKLERİ FEDERASYONU’nca düzenlenen  “çerkeslerin Kanayan Yarası: Suçların Suçu Soykırım” başlıklı karikatür yarışmasına gönderilen eserler 19 Ekim 2014 tarihinde toplanan jürimiz tarafından değerlendirilmiştir.

Yurt dışında bulundukları için İstanbul’daki değerlendirme toplantısına katılamayan jüri üyeleri Adel Bashqavi (ABD) ve Nusret Baş (Hollanda), kendilerine web üzerinden iletilen eserleri on-line olarak değerlendirmiş ve kendilerinin önerdikleri derecelendirmeyi İstanbul’da toplanan jüriye iletmişlerdir. 

İstanbul’daki jüri üyeleri, önce, mutabık kaldıkları eserleri ön elemeye tabi tutmuş; sonra her bir jüri üyesi son değerlendirmeye kalan eserleri kendi arasında (1’den 7’ye kadar) ayrı ayrı puanlamıştır. Bilahare, puanların birleştirilmesi suretiyle dereceye giren eserler ve sahipleri aşağıdaki şekilde belirlenmiştir.

Eserlerin özgünlüğüne(fikri mülkiyet) dair olası itirazlara zaman tanınması için bu sonuçların çerkes-Fed web sitesi ve mümkün diğer platformlarda ilan edilerek 15 gün süreyle askıda tutulmasına;

Herhangi bir itirazın sübut bulması halinde o derecenin ve ödülünün iptal edilmesine;

Belgelendirilmiş bir itiraz gelmemesi halinde ise bu haliyle kesinleşmesine karar verilmiştir.

1. Oleksy Kustovsky (iki eseri birden /Ukrayna )
2.
Peiman Mirzaei (Avustralya)
3.
Mehmet Zeber (Balıkesir)

 MANSİYONLAR:
1.
Mansiyon: Valentin Georgiev (Bulgaristan)
2.
Mansiyon: Mehmet Kahraman (Bursa)
3.
Mansiyon: Sait Munzur (Ankara)

İş bu tutanak 19/10/2014 tarihinde tarafımızdan tanzim edilerek imza altına alınmıştır.

OĞUZ GüREL               KAMİL YAVUZ                 HİKMET CERRAH

(imza)                          (imza)                             (imza)

 

FARUK KUTLU              EMRAH ARIKAN                 EROL KARAYEL

(imza)                         (imza)                              (imza)


1.'LİK öDüLü



2.'LİK öDüLü



3.'LüK öDüLü














Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
Saim Tuc Bic-ra - Ankar
27 / 10
Cerkes giyimli kadının kundakta Kalpak büyütmesine yani yeniden erkek yetiştiriyor olmasına bir şey söylenemez ama Çerkesler de kadının sırtına çuval yüklendiği hiç görülmemiştir. Eğer karikatürün abartılı olması yanıyla bu işlenmiş olsa bile onun yerine dünya çilesinin işlenmesi daha doğru olurdu. Havadaki derinden yakına doğru geldiği hissi uyandıran çizimler, bulut kümelerimi yoksa cesetleri örten taş yumrularımı belli değil... Diğer resim: Kılıçların kanatlaştığı ve erkeğin elinden kayan başak ile hayat taşlarıyla dökülüyor olması daha anlamlı ve bu resimle örtüşen Merhum Beşkur Yaşar’ın şu kısa dizesini hatırlattı, paylaşmak isterim. Tanrım ! Ne yaptım ? Bilmiyorum ; Bir yürek verdin ki ! Kartal gagalı . Sonra tuttun yoldun kanatlarımı . Ya al yüreğim senin olsun , Ya bana geri ver kanatlarımı . YAŞAR BAŞKIR 08/12/1987 Ank. Şahsen ikinci seçilen Karikatürü daha anlamlı buldum: Dünya var, değirmen taşının döndürmesi, rüzgarın sağa sola savurması, denize toprağa gömülüş ve haykırışlar var... Üçüncü resim, yas kordelasıyla gömülüşü ve daha çok yeniden diriliş imajını veriyor. Burada önemli olan böyle bir yarışmanın düzenlenmiş ve katılımların olması! Şahsen benimseyen ve emek veren herkese teşekkür edilmelidir düşüncesindeyim. Sadece bu konuda değil diğer konularda da devam ettirilmesini temenni ediyorum.