Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Adiğe Dil Derneği Sempozyumu Başarıyla tamamlandı

Adiğe Dil Derneğinin düzenlediği Uluslararası dil sempozyumu 22-23 Kasım tarihlerinde İstanbul Taksim Hill Otel’de gerçekleştirildi. Avrupa Birliği fonlarından aldığı hibe ile bir dizi etkinlik gerçekleştirecek olan Adiğe  Dil Derneğinin bu kapsamda gerçekleştirdiği en önemli etkinliklerden birisiydi bu sempozyum.

Sempozyumun dili baştan sona tamamen Adiğece gerçekleştirildi. Bu sempozyuma çerkes dilinin tüm vicdan sahibi dil sevdalıları büyük ilgi gösterdiler. Uluslararası dil sempozyumunun konukları da uluslararasıydı. Anavatan, diyasporalar ve Türkiyenin çeşitli illerinden bilim adamları ve çerkes dilinin isimsiz kahramanı dil emekçileri katıldılar.

 Anavatandaki akademik kurumların gösterdiği ilgi, sempozyuma büyük değer katıyordu. Maykop üniversitesinden Prof. Bırsır Batırbiy, Nalçik üniversitesi’nden Azamat Dzagastanov, Nalçik üniversitesinden Marina Chilova, Nalçik üniversitesinden Doç. Dr Uneletko Vyeçeslav, Nalçik üniversitesinden Musadin Kardanov, Düzce üniversitesinden Mira Khachemizova, Erciyes üniversitesinden  Doç. Dr. Albek Abazov, Düzce üniversitesinden  Doç. Dr.Fethi Altın, Düzce üniversitesinden Ruzana Doleva, Düzce üniversitesinden Doç.Dr Susana Shkhalakhova, Sosyoloğ Nezar Hamit Yüksel, Sakarya üniversitesinden  Doç.Dr. Fethi Güngör, ürdün Alman üniversitesinden Prof.Kemal Jelaquqa, Nalçik üniversitesinden Fahri Huvaj sempozyumun akademik katılımcılarıydılar.

 Ayrıca Nalçıktan Kafkasya İnsan Hakları Bölge Başkanı Hatejuko Valeri toplantının önemli katılımcılarındandı. İsrail’den Kfar-kama Belediye Başkanı Napsov Zekeriya, Adder Hollanda temsilcisi Fethi Raccap da katılımcılar arasındaydı.

 Türkiyeden çerkes Dernekleri Federasyonu, çoğulcu Demokrasi Partisi, çerkes Hakları İnsiyatifi, Maltepe çerkes Derneği, İstanbul çerkes Derneği sempozyumun katılımcıları ve destekleyicileri arasındaydılar. Sempozyuma davet edilen Kaffed'in katılmayarak, sempozyum aleyhine bildiri yayınlaması ise anlaşılmaz bir tutumdu.

 İki gün boyunca çerkes Dilinin tüm boyutları, enine boyuna tartışılmış ve anlaşılması sağlanmıştır.. özellikle teknolojinin dilin gelişmesine nasıl önemli katkılar sunduğu Adığe Dil Derneği tarafından katılımcılara anlatılmıştır.

 Tüm katılımcılar arasında çerkes Dilinin alfabe tartışmasını aşan çok önemli meseleleri olduğu konusunda önemli ölçüde konsensüs sağlandı.

 özel konuşmamızda Sn. Prof. Bırsır Batırbiy'in, Nalçik üniversitesi öğretim üyelerine "Maykop ve Nalçik üniversiteleri olarak bir araya gelip, en az yirmi elemanla yirmi yıl çalışsak, burada başarılmış işi başaramayız." sözü aslında her şeyi özetliyordu.

öte yandan sempozyumun sonunda, 9 sene önce sorduğu sorularla, yapılan çalışmalara ilham kaynağı olan ve artık aramızda olmayan  Asiyet Hapşuph adına ihdas edilen,  Adiğe dilinin kaybolmaması için önemli çalışma  ve katkıları ile temayüz edenler için  ilk madalya (Huphapce) ödülü Naje Ali İhsan Tarı’ya verildi . öğretmenler Sabiha Doğ (Tuv), Mücella  Kılıç (Mıkod), Nazike Tarı (Kukone) ve Ebru öz’e (Goj) çeşitli “Huphapce”ler verildi.

 Teşekkürler size Adığe Dil Derneği.

çerkes Halkı size minnettardır.

Yaptığınız işler, yapacaklarınızın teminatıdır.

Yolunuz açık olsun.

________________

Haber: Habracu Murat




Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.