Arama

Abhaz Diasporası Gürcistan’ı Protesto Etti
Türkiye Abhaz diasporası, Abhazya’ya yönelik tehditlerini artıran ve sınır bölgesine askeri yığınak yapan Gürcistan’ı Ankara ve İstanbul temsilcilikleri önünde düzenlediği eş zamanlı gösterilerle protesto etti.
Abhazya’nın Dostları isimli sivil inisiyatif tarafından organize edilen ve saat 11.00’da Harbiye’de Gürcistan Konsolosluğu önünde gerçekleştirilen İstanbul’daki gösteriye yaklaşık 100 kişi katıldı. Hilton Oteli yakınlarında toplanan ve ellerinde Abhazya bayrakları ve Gürcistan’ı protesto eden dövizler bulunan grup sloganlar atarak Gürcistan Konsolosluk binası önüne geldi. Burada “Ne Gürcistan Ne Rusya, Bağımsız Abhazya”, “Kahrolsun Gürcistan Faşizmi”, “Gürcistan Elini Abhazya’dan çek”, “Abhazya Yalnız Değildir”, “Bağımsız Abhazya, Savaşsız Kafkasya” şeklinde sloganlar atan grup Gürcistan’ı saldırgan politikalarına son vermesi için uyardı.
Bir süre slogan atılmasının ardından hazırlanan basın bildirisi okundu. Grup daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.
Konsolosluk binası önünde okunan basın bildirisinin tam metni şöyle:
“Son günlerde Gürcistan Yönetimi’nin Abhazya’ya karşı askeri müdahale tehditlerini artırması ve sınıra askeri birlikler sevk etmesi bölgede yeniden savaş riski yaratmıştır. Hatırlanacağı üzere Gürcistan, 14 Ağustos 1992’de Abhazya’yı işgal amacıyla silahlı müdahalede bulunmuş, Abhazya halkının direnişi ile başlayan ve 1 yılı aşan şiddetli savaşlar sonunda bu işgal girişimi püskürtülmüş, boşa çıkarılmıştır. Bu savaş hem Abhazya, hem de Gürcistan halkına büyük acılar yaşatmıştır. Abhazya, bu savaşın sona erdiği 30 Eylül 1993’den buyana bağımsız bir ülkedir. Ve bu bağımsızlık, Abhazya halkı ile ona destek veren kardeş Kuzey Kafkasya halkları ve diasporada yaşayan milyonlarca Abhaz, Adıge ve diğer çerkes halkları tarafından korunmakta ve savunulmaktadır. 
Bilinmelidir ki, Gürcistan’ın Abhazya’ya karşı yeni bir silahlı müdahale girişimi bölgeyi 1992’de olduğundan daha büyük bir savaşa ve ateşe sürükleyecektir. Gürcistan yönetimi, Abhazya’nın tarihi, siyasi ve hukuki haklarını gasp etme sevdasından ve bölgeyi yeniden çatışmaya sürükleyecek maceralardan vazgeçmelidir. Gürcistan Yönetimi, Abhazya Cumhuriyeti’nin bağımsızlığın saygı göstermeli ve ne pahasına olursa olsun bu bağımsızlığın savunulacağını bilmelidir.
Abhazya 5 bin yıllık bir kültürün, bin 500 yıllık bir devletin ve 90 yıllık bir cumhuriyetin mirasçısı ve devamıdır. Bu mirası sonuna kadar koruyacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Abhazya dün olduğu gibi bugün de sahipsiz değildir.
Tarih boyunca savaşlara, soykırımlara ve sürgünlere sahne olan Kuzey Kafkasya artık barış ve istikrar bölgesi olmalıdır. Gürcistan yönetimi savaş kışkırtıcılığı yapmak yerine, gücünü ve kaynaklarını halkının refahı ve gelişimi için kullanmalıdır. Unutulmamalıdır ki, 1992’de Abhazya’ya savaş açan Gürcistan’ın siyasi ve askeri liderleri, yanlış politikalarının Gürcistan halkına ödettiği ağır bedeller yüzünden tasfiye edilmiştir. Gürcistan halkının barış ve refah istediğine, Abhazya halkı ve devleti ile dost, komşu iki ülke olarak yan yana yaşamak arzusunda olduğuna inanıyoruz. Bu inançla bugünkü Gürcistan yönetimine sesleniyoruz: Tarihten ders al, yüzünü savaşa değil barışa çevir.
 
Yaşasın barış!
Yaşasın Abhazya’nın bağımsızlığı! " 
Yaşasın özgürlük, demokrasi ve adalet! ”  (KAFKASEVİ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.