Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Çerkesler Soykırım ve Sürgünü Unutmadı
çerkeslerin uğradıkları soykırım ve sürgünün 144. yılında, İstanbul bölgesinde faal dört Kafkas Kültür derneği tarafından organize edilen anma programı, İstanbul Beşiktaş İskelesi mevkiinde gerçekleştirildi.
2 milyona yakın çerkesin sürülmesinin yıldönümü dolayısıyla 500 kadar katılımcının iştirakiyle gerçekleştirilen etkinlikte günün manasını belirten konuşmaların yapılmasının yanı sıra, şiir ve ğıbzeler(ağıt) okundu. Abhazya ve Adıgey Cumhuriyeti bayraklarının açıldığı  etkinlikte yer alan Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail ünal, anmaya ev sahipliği yapmaktan mutlu olduğunu söyledi.
çerkesler'in, çarlık Rusya'sının yıllarca süren saldırılarına uğradığı belirtilen konuşmalarda, "Tarihin gördüğü en büyük katliamlardan birini yaşayan çerkesler, sürgün yollarında da onbinlerce insanını açlık ve hastalıktan kaybetti" denildi. Programın sunuculuğunu yürüten çerkes ses sanatçısı Doğan özden, vatan toprakları dışında yaşayan çerkesler'in sayısının yaklaşık 9 milyon olduğunu ifade ederek, "Trajik bir sürgünün çocukları olan bizler, yaşadıklarımızı unutmadık. Unutmadık, çünkü trajedimiz sürüyor. Anavatanımızda hala saldırılar ve savaşlar yaşıyoruz. Diasporada asimilasyona karşı kimliğimizi korumakta güçlük çekiyoruz. çerkesler olarak dünyaya sesleniyoruz; dilimizi, kültürümüzü ve kimliğimizi korumamız için bize destek verin" diye konuştu.
Tiyatro sanatçısı ve şair çetin öner'in okuduğu şiirin ardından Abhazya Cumhuriyeti'nden gelen misafirlerden Denis çaçaliya bir konuşma yaptı. Ardından ses sanatçısı Marina Ankuab'ın sürgünü anlatan Şış Nani isimli şarkısı dinlendi. Daha sonra, Kabardey-Balkar Cumhuriyeti tiyatro sanatçısı Misostişhue Pşizebiy de sürgün yıllarına ait bir öyküyü Adigece olarak anlattı.
Konuşmaların tamamlanmasından sonra üzerinde "Sürgünü unutmadık, unutmayacağız" yazılı, karanfillerden yapılmış bir çelenk denize bırakıldı. çelenkle birlikte denize atılan çok sayıda karanfille birlikte program sona erdi. (KAFKASEVİ) 

Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
yakup - kayseri
27 / 05
Kafkas tarihi 21 mayıs 1864 ile başlamadığı gibi o tarih ilede bitmiyor.Tamam milletler tarihlerini mutlaka bilmeli, unutmamalı ancak esas olan bu gün ve gelecektir.Hakim olan sürekli yas psikolojisi,kişisel ve toplumsal depresyona sebep olarak halkın geleceğe yönelik ümidini ve motivasyonunu bozabilir,dikkat!