Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Sergey Şamba: 'Gürcistan, Yatırımcılarımızı Korkutmak İçin Gerginlik Çıkarıyor'
 
Beş günlük bir ziyaret için Türkiye'de bulunan Abhazya Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sergey Şamba,  ilk toplantısını  uçaktan iner inmez Abhaz diasporasından kalabalık bir grupla gerçekleştirdi.
Selimiye'de bulunan Abhazyalılar Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği'nde gerçekleştirilen ve salonun tamamen dolu olduğu toplantıda kürsüye çıkan Şamba, "Bu güçlü katılım için hepinize teşekkür ediyorum. Bu desteği yanımızda hep gördük ve memnun olduk. Abhazya'daki zafer kutlamalarına da böyle güçlü bir şekilde katılmış ve moral vermiştiniz. Hepinize teşekkür ediyorum. İşte bu birlik ve beraberliğimiz mücadelemizi 15 yıldır başarıyla sürdürmemizi sağlıyor" dedi.
Savaştan sonra ciddi problemler yaşadıklarını, o zamanlar devletin çok güçsüz olduğunu belirten Segey Şamba, "çalışanlarımıza para veremiyorduk. Ama aradan geçen 15 yıl bizleri çok güçlendirdi. Devlet gelirlerimiz yükseldi ve artık belli bir bütçeye sahibiz. Bugün çok daha iyi bir noktadayız. Mücadelemiz bu olgunluk ve kararlılıkla devam ediyor" dedi.
İlk günlerde kimsenin kendilerinin ne istediğine kulak vermediğini belirten Sergey Şamba, "Ama artık tezlerimizi daha rahat anlatabiliyoruz. Konjonktürde, lehimize ciddi değişmeler var. Şu anda Rusya bize tam destek veriyor ve her konuda yardımcı oluyor. Soçi 2014 Kış Olimpiyatlarının Abhazya ekonomisine ciddi tesirleri oluyor. Olimpiyatlarla bağlantılı olarak Abhazya'nın alt yapısı elden geçiriliyor. Abhazya artık ciddi şekilde yatırımcı çeken bir ülke. Son zamanlarda Gürcistan'ın sınırlarımıza asker yığmasının nedeni de Abhazya'ya yapılan bu yatırımları engellemek maksatlıdır. Pilotsuz uçaklarla da bu yüzden sınır tecavüzlerinde bulunuyorlar " dedi.
Gürcistan'ın BM temsilcisi Irakli Alasania'nın geçtiğimiz günlerde Sohum'a geldiğini belirten Sergey Şamba, kendisine Abhazya'nın öncelikli taleplerini ilettiklerini ve şimdi Tiflis'in buna vereceği mukabil cevabı beklediklerini söyledi. Abhazya'nın, özellikle Kosova'nın bağımsızlığından sonra dünya gündeminde ciddi bir yer işgal ettiğine ve Sohum'a olan ziyaretçi trafiğinin yoğunlaştığına dikkat çeken Şamba, "Ziyaret sebepleri anlaşma sağlamamız içindir. Hepsiyle görüşmeyi kabul ediyoruz. Hepsine meselelerimizi bıkmadan  usanmadan anlatıyor, uygulanan uluslararası çifte standartlara dikkat çekiyoruz. Ve hepsi de faydalı görüşmeler oluyor" dedi.
Abhazya'nın bu zaman zarfında devletleşme ve demokratikleşme anlamında da önemli adımlar attığını belirten Şamba, Abhazya'nın çevresindeki güçlerin tavırlarının kendilerini doğrudan etkilediğinin unutulmamasını istedi. Abhazya'nın Gürcistan'a bağlı olduğu dönemlerde Abhaz halkının her 10 yılda bir yürüyüşlerle, mitinglerle haksızlıklara tepki gösterdiğini hatırlatan Şamba, bu sürecin sonunda şimdi ele geçirdikleri bağımsızlıklarını sonuna kadar korumaya kararlı olduklarını söyledi. Dış politikada barışçı ve çok yönlü politikalar izlediklerini ifade eden Dışişleri Bakanı Şamba, kendilerine baskı uygulamaya çalışan Gürcistan'ın, Amerika ve Amerika'ya destek veren diğer ülkelerden cesaret aldığını söyledi.
Programa daha sonra soru cevap şeklinde devam edildi.
Rusya seçimlerinde Abhazya'nın bütün bölgelerinde seçim sandıklarının kurulması ile "Bağımsız Abhazya" söylemini nasıl bağdaştırdıklarının sorulması üzerine Şamba, "Bildiğiniz gibi savaş sonrasında Abhazya halkı dış dünyadan tamamen tecrit edilmişti. Uygulanan ambargo ile sınırlarımızın dışına çıkamaz hale getirilmiş, açlığa mahkum edilmiştik. Bu insanlar bu ambargoyu işte bu Rus pasaportları sayesinde delebildiler. Sınırlarının dışına çıkıp temel ihtiyaç maddelerini bu pasaportlarla temin edebildiler. Seyahat özgürlüğü en temel insan haklarındandır. Bunu da Abhaz halkına bugün bu Rus pasaportları sağlamaktadır. Rus pasaportu taşıyan insanların da Rusya seçimlerinde oy kullanma hakkına sahip olmaları gayet doğaldır. Bu yüzden Rusya seçimlerinde Abhazya'da da seçim sandıkları kurulmaktadır. Sonra bu Abhazya'ya özgü bir durum da değil. Pek çok başka ülkede benzer uygulamalar oluyor. Bunun bağımsızlığımızı ortadan kaldırması diye bir şey söz konusu olamaz" dedi.
Putin'in, Fransa gezisi esnasında, sorulan bir soru üzerine "Saakaşvili'nin sunduğu planı makul karşıladığını" söylediği ve bunun da Reuters haber ajansı tarafından "Putin Abhazya'yı bağımsızlıktan özerkliğe itiyor" şeklinde yorumladığı hatırlatılarak bu konudaki görüşünün ne olduğu sorulan Şamba, "Putin'in, Saakaşvili'nin sunduğu planı makul karşıladığını söylemesi, nezaket çerçevesinde anlaşılmalıdır. Rusya'nın ve Putin'in Abhazya'ya desteğinde eksilme olmayıp aynen sürmektedir. Bu sözleri Rusya'nın Abhazya'yı özerklik statüsüne ittiği şeklinde yorumlamak son derece yanlış olur" dedi.  
Bir başka soru üzerine de Şamba, Abhazcanın devlet dili olması için meclisten güçlü bir kanun çıkarıldığını, ancak bu kanunu tam fonksiyonel kılabilmek için biraz zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. Şamba, "İmkan ve kaynaklarla doğru orantılı olarak kanunun gereklerinin adım adım  yerine getirileceğiz" dedi.
Toplantı, soru cevap kısmının da tamamlanmasıyla sona erdi. (KAFKASEVİ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.