Arama

Yılmaz Nevruz
1938 yılında Eskişehir'e bağlı Sivrihisar ilçesinin Ertuğrul (Yakapınar) köyünde doğdu. Dini konularda 15 kadar eser yazmış olan dedesi Geriy Efendi, 1905 yılında Kafkasya'nın Ullu Karaçay (Kartcurt) yöresinden Türkiye'ye hicret eden Karaçaylı'ların Sılpağar ailesindendir.
İlk oğrenimini doğduğu köyde, orta okulu Sivrihisar'da ve liseyi İstanbul'da Kabataş Erkek Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi (1968). Sivrihisar ve Eskişehir'de bir süre hekim olarak çalıştıktan sonra 1975'de Federal Almanya'ya giderek orada Genel Cerrahi ihtisası yaptı. 1983 yılında Türkiye'ye dönerek Eskişehir Devlet Hastanesi'nde uzman hekim, Eskişehir SSK Bölge Hastanesi'nde Baştabib, Eskişehir Büyükçehir Belediyesi’nde Sağlık ve Sosyal İşler Daire Başkanı olarak görev yaptı.
Atayurdu Kafkasya'nın sorunlarıyla da ilgilenmekten geri kalmayan Yılmaz Nevruz, öğrencilik yıllarında İstanbul'da yayınlanan "[[Birleşik Kafkasya]" (1964-66) dergisinin sahipliğini yapmış, İstanbul ve Eskişehir'de Kafkas Kültür Dernekleri'nin çalışmalarına katılmıştır. Eski Sovyetler Birliği ve Kuzey Kafkasya konularında çok sayıda konferansa, radyo ve TV programlarına konuşmacı olarak katılmıştır. Kuzey Kafkasya'da etnik ayırımcılığa, kabilecilik ve bölgeciliğe karşı olup, ülkenin sorunlarının Abhazya'dan Dağıstan'a kadar milli birliğin sağlanmasıyla çözümlenebileceğine inanmaktadır. Yazılarında bilinen adının yanısıra Y. N. Karaçaylı, H. Sılpağar, M. Mansur, M. Emin Kubanlı gibi takma adlar da kullanmıştır. İlk yazısı lise son sınıf öğrencisi iken, İstanbul'da yayınlanan "Toprak" dergisinde çıkmış, daha sonra da "Toprak", "Yeni İstanbul", "Yeni İstiklal", "Orkun", "Türk Kültürü", "Töre", "Millet", "Sebil", “Birleşik Kafkasya", "Kuzey Kafkasya", "Türk Yurdu" gibi dergi ve gazetelerde özellikle Kuzey Kafkasya hakkında yazıları yayımlanmıştır.
Henüz basılmamış bulunan "Karaçayca-Türkçe Sözlük", "Körgenlerim Eşitgenlerim Eskergenlerim" (Gördüklerim Duyduklarım ve Hatırladıklarım) adlı kitapları ve Karaçay-Malkar folklorundan yaptığı çeşitli derlemeler de eserleri arasındadır.
___________________________
Kaynak: Sefer Ersin Berzeg, Kafkas Diasporasında Edebiyatçılar ve Yazarlar Sözlüğü, Samsun 1995

Doğum : 1938 - Ölüm : ????
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın. Yeni yorum eklemek için tıklayın.
Hasan Kallimci - Denizli
05 / 01
Yılmaz Nevruz ağabeyimize sağlıklı ömür diliyor; yayıma hazır diğer kitaplarının da bir an önce basılarak okurlarına ulaşmasını arzuluyorum.
celal - konya
23 / 07
bir karaçaylı olarak sizden gurur duyuyorum.Bşarınızın devamını mutluluğunuzun daim olmasını cenabı haktan dilerim. KARAÇAYLI CELAL KONAK