Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Musa Ramazan
Lak (Gazikumuk) kökenli olan Musa Ramazan 1922 yılında Dağıstan'da Lak yöresindeki Hülesma Köyü'nde doğdu. Babasının adı Muhammed, annesinin Müslimat, aile adı İsupkal'dır.
1941 yılında 19 yaşındayken Sovyet Ordusu'na alındı. İkinci Dünya Savaşı'nda Almanlar'a karşı savaştı. 1942 yılında Kırım Yarımadası'ndaki Sivastopol Cephesi'nde tüm cephe arkadaşları ile birlikte Alman ordusuna esir düştü ve 15 Mayıs 1943 tarihine kadar çeşitli şehirlerdeki esir kamplarında yaşadı. Savaş sonunda Sovyetler Birliği'ne teslim edilmekten güçlükle kurtuldu.

Avusturya ve İtalya'da bir süre kaldıktan sonra 1949 yılında bir grup Kafkasyalı mülteci ile birlikte Türkiye'ye gelerek Bursa'ya yerleşti ve T.C. vatandaşlığına geçti. Kısa bir süre sonra İstanbul'a gelen Musa Ramazan Kapalıçarşı'da kuyumculuk mesleği ile meşgul olmaya başladı. 1956 yılında Zahide hanımla evlendi. Kapalıçarşı'da 42 yıl kuyumculuk yaptıktan sonra 1996 senesinde emekliye ayrıldı.

1951 yılından başlayarak "Kuzey Kafkasyalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği"(İstanbul)nde yöneticilik ve folklor öğretmenliği görevlerinde bulundu. Adı geçen derneğin bünyesinden çıkan "Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı"nın kurucuları arasında yer aldı ve bu vakıfta yöneticilik ve folklor öğretmenliği yaptı.

11.5.1964 tarihinde Kuzey Kafkasya Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından yaptığı hizmetlere karşılık "Şükran Borcu" gümüş kupası ile ödüllendirildi.
11.01.1986 tarihinde Dış Türkler Göçmen ve Mülteci Dernekleri Federasyonu tarafından "Şükran Hatırası" şilti ile onurlandırıldı.
1997 senesinin İmam Şamil'in doğumunun 200. yılı olması nedeniyle Dağıstan'ın başşehri Mahaçkale'de düzenlenen kutlamada, Parlamento Salonu'nda yerli ve yabancı ilim mensuplarının bulunduğu merasimde "Şükran Madalyası" ile taltif edildi.
1998 senesinde Şamil Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından" Vakfın kuruluşunun 20. senesi" münasebetiyle kurucu üye olarak Kafkas kökenlilerin huzurlarıyla "Şükran Belgesi" ile onurlandırıldı.
28 Aralık 2003'te, 400'ün üzerinde davetlinin katıldığı "Musa Ramazan Onur Gecesi" programıyla, yetiştirdiği her yaştaki talebeleri ile bir araya getirilerek hayatının anlatıldığı sinevizyon gösterisi ile birlikte kendisine çeşitli ödül ve hediyeler sunuldu.
6 Ağustos 2004 tarihinde vefat eden Musa Ramazan, Müslimat Oya ismini verdiği bir kız çocuğu babası idi.
Yazılı eserleri: Anadili Lakça'dan başka Rusça ve Türkçe'yi de bilen Musa Ramazan, Kuzey Kafkasyalılar Kültür ve Yardımlaşma Derneği'nin yayın organı Kuzey Kafkasya dergisi başta olmak üzere pek çok dergide yazılar yazmış, Rusça ve Lakça'dan çeviriler yapmıştır. Kitap halinde basılmış eserleri şunlardır: Kafkas Halk Dansları(Rusça'dan çeviri), İstanbul 1990; Dağıstan Lak Aatasözleri ve Bulmacaları(Lakça'dan çeviri), İstanbul 1994; Bir Kafkas Göçmeninin Anıları, İstanbul 1997; Dağıstan ve Laklar, İstanbul 2002; Asar-ı Dağıstan(Rusça'dan Tercüme) İstanbul 2003; Tarihte Laklar (Rusça'dan tercüme/henüz basılmadı).


Doğum : 1922 - Ölüm : 6 Ağustos 2004
Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.