Arama

Seyin Time (Hüseyin Şemi Tümer)
Kafkas yurtseveri, hukukçu, ilahiyatçı, şair ve yazar. Asıl adı Hüseyin Şem’i (Tümer) dir. Büyük çerkes sürgününde Kafkasya’nın Şapsığ yöresinden Balkanlara hicret etmek zorunda kalmış bir Adige ailesinin çocuğudur. 1875 yılında Demirhisar’da doğdu. Babasının adı Tıme Hasan Yedig’dir.
İlk öğrenimini Demirhisar’da yapan Hüseyin Şem’i daha sonra İstanbul’a giderek Fatih dersiamlarından Hüseyin Necmeddin Efendi’den Ulum-u Arabi (Arabi Bilimler) öğrendi ve 1907 yılında icazetname aldı. Ayrıca Darülfünun’un (üniversite) hukuk ve ilahiyat bölümlerinde de okuyarak pekiyi dereceden diploma aldı ve Fatih Camii Dersiamlığına atandı. Bundan sonra sırasıyla Mercan Sultanisi Farsça öğretmenliği, Darülhilafe Medresesi Kısm-ı evvel 2. Şube Müdürlüğü, üsküdar Sultanisi Farsça öğret­menliği, Sahan Medresesi "Mâlumat-ı Hukukiye" Müderris­liği, İptida-i Hariç medresesi'nde "Akaid ve Feraiz" (İslam Miras Hukuku) Müderrisliği yaptı. İstanbul Kız Lisesi, Erenköy Kız Lisesi, İstanbul Erkek Lisesi ve Kabataş Li­sesi'nde Farsça öğretmenliklerinde bulundu.
1930 yılında Adalet Bakanlığı'na geçerek sırasıyla Gö­nen, Ayvalık, İstanbul ve Akhisar'da ceza hakimliği görevle­rinde bulundu. 1943 yılında hakimlikten emekli olduktan sonra bir süre İstanbul'da avukatlık yaptı. 1947-55 yılların­da Fatih Camii ve Millet, üsküdar, Şemsipaşa, Beyazit ve Ragıppaşa kütüphaneleri tasnif komisyonlarında çalıştı.
Hüseyin Şem'i, 1908 yılından başlayarak, merkezi İstanbul'da olmak üzere kurulan "çerkes İttihad ve Teavün Cemiyeti", "Şimali Kafkas Cemiyeti" vb. Kafkas göçmen örgütlerinde aktif olarak görev almıştı. Birinci Dünya Savaşı başlangıcında ata yurdu Kafkasya için bir kurtuluş ümidi be­lirince, İstanbul'da Mareşal Tuğa Fuad Paşa başkanlığında oluşturulan "Kafkasya İstiklal Komitesi", sonra "Türkiye'de Kuzey Kafkasya Siyasi Göçmenleri Komitesi" adlı ku­ruluşlarda da görev yüklendi. Bu komite ve derneklerin yayınlarında görevler aldı. çerkes-Adıge dilinde yazdığı şiirlerinin toplandığı "Qhesefetxid" (Eğitici Şiirler) ve “Adig­he Cerf" (Adıge Sarfı-Grameri) adlı eserleri "Şimali Kafkas Cemiyeti"nin yayınları arasında basıldı (İstanbul 1919). çerkesler'le ilgili yayınların yok edildiği ve engellendiği 30 yıllık bir aradan sonra, İstanbul'da yayınlanmaya başlayan "Kafkas Dergisi" (1953), "Kafkas Mecmuası" (1954-56) ve "Yeni Kafkas" (1957-62) dergilerinde de Kafkasya ve çerkes Kültürü ile ilgili birçok makalesi yayımlandı.

15 Mayıs 1962'de İstanbul'da öldü.

________________________

Kaynak: Sefer Ersin Berzeg, Kafkas Diasporasında Edebiyatçılar ve Yazarlar Sözlüğü, Samsun 1995


Doğum : 1875 - Ölüm : 11 Mayıs 1962
Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.