Arama

NATO Konseyi Rusya'yı uyardı
 
NATO Konseyi, Rusya ile ilişkilerin ''hiçbir şey olmamış gibi'' sürdürülemeyeceğini bildirdi.
NATO Konseyinin Brüksel'de dışişleri bakanları düzeyinde gerçekleşen olağanüstü toplantısı sonunda yayımlanan bildiride, Kafkaslar'daki gelişmelerin Avrupa Atlantik güvenliği ve istikrarı açısından önemi vurgulanırken, sorunlara bulunacak barışçıl çözümlerde Gürcistan'ın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve hükümranlığının temel ilke oluşturması gereği üzerinde duruldu.
''NATO'nun Rusya ile ilişkilerini hiçbir şey olmamış gibi sürdüremeyeceği'' belirtilen bildiride, İttifakın Rusya'nın eylemlerinin sonuçlarını ve bunların NATO-Rusya ilişkilerine etkilerini ciddi bir şekilde incelediği kaydedildi.
Moskova'dan söz konusu ilişkilerin belirlenmiş temel ilkelerine saygı gösterdiğini kanıtlaması istenen bildiride, olayların insani boyutlarına, sivil kayıplara verilen önem üzerinde durulurken, bir ''NATO-Gürcistan Komisyonu'' oluşturularak bu ülkeye sağlanacak desteğin tür ve boyutlarının belirleneceği mesajı verildi.
Bildiride, Rusya ile Gürcistan arasında, saldırılara son verilmesi ve siyasi çözüm aranmasına yönelik sağlanan uzlaşmadan duyulan memnuniyet dile getirildi. Bu çabaların desteklendiği belirtilen bildiride, taraflara yükümlülüklerini acilen yerine getirme çağrısında bulunuldu.
Gürcistan'ın istikrar ve güvenliğinin İttifak açısından önemine değinilen bildiride, bu ülkenin her türlü yardım ve destek talebinin inceleneceği ifade edildi. Bildiride, Gürcistan'ın NATO'ya üyelik iradesi ve sürecinde İttifakın söz ve yükümlülüklerinin yerine getirileceği mesajı da verildi.
NATO: Rusya ile diyalog askıda
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Rusya'nın onaylanan barış planına henüz saygı göstermediğini, ittifakın bu ülkeyle ilişkilerini hiçbir şey olmamış gibi sürdüremeyeceğini söyledi.
Brüksel'de, ittifak üyesi 26 müttefikin dışişleri bakanları düzeyinde yapılan olağanüstü NATO Konseyi toplantısının ardından basını bilgilendiren Jaap de Hoop Scheffer, Rus askeri kuvvetlerinin Gürcistan'dan çekilmeye başladığına dair hiçbir işaret olmadığını belirtti.
Verilen sözlerin kağıt üzerinde kalması halinde değersiz olacağını belirten Genel Sekreter, NATO'nun değil Rusya'nın yapması gerekenler olduğunu, Rus birimlerinin 6 Ağustos öncesi konumlarına çekilmelerinin beklendiğini ifade etti.
Jaap de Hoop Scheffer, NATO-Rusya Konseyi'nin bugünkü koşullarda bir toplantı düzenleyemeyeceğini belirterek, bu kuruluşun faaliyetlerinin askıda tutulacağı mesajını verdi.
Genel Sekreter, ittifakın Rusya ile temasları kesmeyeceğini ve bu ülkeyle tartışmalara kapıları kapatmayacağını da belirtti. (AJANSLAR)




Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.