Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

NATO, Rusya ile ilişkileri askıya alıyor
 
Gürcistan topraklarına giren ve çekilme konusunda istekli davranmayan Rusya'ya NATO'dan sert tepki geldi. Amerika'nın çağrısı sonucu olağanüstü toplanan NATO, Gürcistan topraklarından çekilene kadar Moskova ile ilişkilerini askıya aldı.
İttifak, üye olmak için bekleyen Gürcistan ile ilişkilerini derinleştirmek için de komisyon kurma kararı aldı. Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın temsil ettiği Brüksel'deki NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Rus kuvvetleri Gürcistan'dan 'tamamen' çekilmedikçe Moskova ile ilişkilere "bir şey olmamış gibi devam etmeyeceklerini" söyledi.
Rusya'nın söz verdiği gibi Gürcistan topraklarından geri çekilmediğini belirten Scheffer, ilişkiler konusunda Rusya'nın elinde olduğunu söyledi. Scheffer, Gürcistan'ın günün birinde NATO üyesi olacağını belirtti; ancak net bir tarih vermekten kaçındı. Rusya ile ilişkileri tamamen koparma niyetinde olmadıklarının altını çizen Genel Sekreter, Gürcistan-Rusya savaşına neden olan Güney Osetya ile Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova arasında bir benzerlik olup olmadığı ile ilgili soruya ise 'hayır' cevabını verdi.
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da ülkedeki gelişmeleri takip ve ihtiyaçlarını tespit amacıyla Gürcistan'a bir uzman ekip gönderileceğini söyledi. Amerika ya da NATO'nun değil, Moskova'nın kendi davranışları ile kendini tecrit ettiğini dile getiren Rice, Rusya'nın söz verdiği gibi 6 Ağustos'taki pozisyonuna geri çekilmesi için uyardı. Rice, Tiflis ile ilişkilerin geliştirilmesi için güçlü bir oy birliğinin olduğunu ve Ukrayna ile de ilişkilerin geliştirilmesine karar verdiklerini, bu çerçevede önümüzdeki hafta NATO-Ukrayna toplantısının gerçekleşeceğini açıkladı. Soğuk savaş döneminin geride kaldığına işaret eden Rice, yeni bir bölünmeye izin vermeyeceklerini dile getirdi.
Toplantı sonunda yayımlanan bildiride de Gürcistan'ın istikrar ve güvenliğinin ittifak açısından önemine değinilerek, bu ülkenin her türlü yardım ve destek talebinin inceleneceği ifade edildi. öte yandan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Moskova ve Tiflis'in Güney Osetya'ya askerî gözlemci gönderilmesine yeşil ışık yaktığını bildirdi. G. Osetya'ya 20 askerî temsilci gönderecek olan AGİT'in, gelecekte bu sayıyı 100'e çıkarmak istediği kaydediliyor. (ZAMAN)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.