Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Amerika NATO'yu Uyardı: Rusya'ya Karşı Baltık Ülkelerine Destek Verelim

ABD, Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesinin ardından muhtemel bir saldırıya karşı NATO'ya üç Baltık ülkesi Estonya, Litvanya ve Letonya'yı korumaya daha iyi hazırlanması çağrısında bulundu.
İngiliz Financial Times gazetesine konuşan ABD'nin NATO Büyükelçisi Kurt Volker, Baltık ülkelerinin Rusya'nın egemen bir ülkeye karşı askerî güç kullanmasından biraz rahatsızlık duyduğunu, bu ülkeleri desteklediklerine dair sinyal göndermeleri gerektiğini ifade etti. İttifak'ın bu üç ülkeyi destekleme niyetini de "planlama ve tatbikatlar" yaparak göstermesini istedi. Volker, bir NATO üyesi ülkenin saldırıya uğraması halinde diğer üyeler tarafından savunulmasını öngören 5. maddenin uygulanabilir olduğundan emin olmak gerektiğini kaydetti. Amerikalı Büyükelçi, "Bu ülkeler NATO üyesidir, dolayısıyla bu ülkelere herhangi bir saldırı olursa buna karşılık veririz." uyarısında da bulundu. Eski Sovyetler Birliği ülkeleri Estonya, Litvanya ve Letonya, Rus - Gürcü ihtilafında Tiflis'in yanında yer alıyor. Rusya'ya kuşku ile bakan Baltık ülkeleri, hafta başındaki Avrupa Birliği zirvesinde, İngiltere ile birlikte Rusya'ya karşı yaptırım kararı alınmasını talep etmişti.
Rusya'nın Gürcistan'a girmesi, NATO - Rusya ilişkilerini geliştirmeye yönelik çabalara darbe vurdu. Rusya'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne saygı duymasını isteyen NATO, Moskova'dan bağımsızlıkların tanınması ile ilgili kararı geri alması için ültimatom vermişti. Moskova da NATO ile ortak askerî tatbikatları ve ittifak gemilerinin Rus limanlarından geçişlerini askıya almıştı. (CİHAN)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.