Arama

Medvedev, Avrupa Güvenliği İçin 5 Şart Koştu
 
NATO'nun genişlemesi ve Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemlerinden rahatsız olan Rusya, yeni 'pan-Avrupa Güvenlik Anlaşması'nı gündeme taşıyor.
Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in inisiyatifi ile geliştirilen anlaşma, Rusya'nın en doğusundan Kanada'nın en batısına kadar olan bölgede tam güvenlik öngörüyor. Medvedev, Fransa'nın Evian şehrinde gerçekleşen, 'Dünya Politikası Konferansı'nda Moskova'nın önerdiği yeni 'Avrupa Güvenlik Anlaşması'nın beş temel ilkesini şu şekilde sıraladı:
BM anlaşmasına uygun olarak ülkelerin egemenlik, toprak bütünlüğü ve siyasî birliğine saygı duymak.
Uluslararası ilişkilerde güç kullanımının kabul edilmezliği.
Ortak güvenliğin garanti edilmesi. Bir ülke başka ülkelerin güvenliğini tehlikeye sokarak kendi güvenliğini sağlayamaz.
Rusya dahil olmak üzere herhangi bir devlet ya da organizasyon Avrupa'da barışı ve istikrarı sağlama adına özel bir imtiyaza sahip olamaz.
Silahlanmanın kontrolünün temel parametrelerinin oluşturulması.
Medvedev, NATO merkezli Avrupa güvenlik yapısının kusurlu olduğunu, Irak, Afganistan ve Kafkaslar'da yaşanan krizin de bunu gösterdiğini ifade etti.
Toplantıda bir konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Birliği'nin Rusya ile ilişkilerini stratejik ortaklık seviyesinden daha öteye taşıması gerektiğine vurgu yaparak, "Rusya'nın önerisini müzakere edilmeye değer buluyorum" dedi.
Bu arada, Rusya ile Belarus, NATO'nun genişlemesi ve Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan ABD füze kalkanına karşı ortak füze savunma sistemi oluşturma kararı aldı. İlgili anlaşma 2 Kasım'da imzalanacak. Makedonya'daki Güneydoğu Avrupa Savunma Bakanları toplantısında Ukrayna Savunma Bakanı Yuri Ekhanurov ile görüşen ABD Savunma Bakanı Robert Gates ise Ukrayna'daki siyasi krizin sonuçları ne olursa olsun, bu ülkenin NATO üyeliğini destekleyeceklerini belirtti. (CİHAN)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.