Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Türkiye BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine Soyundu
 
Türkiye, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi. 192 üyeli BM Genel Kurulu'nda bugün yapılan oylamada Batı Avrupa grubunda yer alan Türkiye, 2009 - 2010 Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine hak kazandı.
İlk tur oylamada 151 oy alan Türkiye, Konsey'de iki yıllığına görev yapacak. Türkiye daha önce 1951-52 ve 54-55 yıllarında konsey üyeliğine seçilmiş ve son olarak da 1961'de konseye üye olmuştu.

Türkiye, ilk turda ilk turda gerekli olan üçte ikilik çoğunluğu (128) geçerek 151 oy aldı. Türkiye'nin grubunda yer alan Avusturya ise 132 oyla geçici üyeliğe seçilen ikinci ülke oldu. Grupta yer alan üçüncü ülke İzlanda ise 87 oyda kalarak elenmiş oldu.

Asya grubunda ise seçimi İran'ı geride bırakan Japonya kazandı. Japonya, oylamada 158 oy alırken, İran ise 32 oyda kaldı. Bu oylarla Japonya üyelik için en fazla oyu alan ülke olurken, İran ise en az oyu alan ülke oldu. Türkiye ise grubunda en fazla oyu alan ülke oldu.

Afrika grubunda ise seçime tek aday olarak katılan Uganda geçici üyeliğe hak kazanırken, yine tek aday olan Meksika da BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçildi. Türkiye'nin bulunduğu Batı Avrupa grubundan seçilen ikinci ülke ise Avusturya oldu.

BM Güvenlik Konseyi'nde toplam 5 daimi üye, 10 geçici üye bulunuyor. ABD, çin, Rusya, İngiltere ve Fransa daimi üyeleri oluştururken Belçika, Burkina Faso, Kosta Rika, Hırvatistan, Endonezya, İtalya, Libya, Panama, Güney Afrika ve Vietnam ise 10 geçici üyeyi oluşturuyor. Bu üyelerin beşi Afrika ve Asya grubu, ikisi Latin Amerika grubu, ikisi Batı Avrupa ve biri Doğu Avrupa grubundan seçiliyor.

Bu ülkelerden Belçika, İtalya (Batı Avrupa), Panama, (Latin Amerika), Endonezya (Asya) ve Güney Afrika'nın (Afrika) görev süresi 31 Aralık 2008'de Burkina Faso, Kosta Rika, Hırvatistan, Libya ve Vietnam'ın görev süresi ise 31 Aralık 2009'da sona eriyor.

BM Genel Kurulu'nda bugünkü seçimler, görevleri 31 Aralık'ta sona erecek 5 ülke için yapıldı. Asya grubundan İran ve Japonya geçici üyelik için yarışırken, Afrika grubundan Uganda ve Latin Amerika grubundan Meksika tek aday olarak seçime girdi. Türkiye de Batı Avrupa grubunda İzlanda ve Avusturya ile yarıştı. (CİHAN)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.