Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Almanya, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğine karşı yine devrede
 
NATO, Bükreş zirvesinde üyeliklerine onay vermediği Gürcistan ve Ukrayna konusunu aralık toplantısında gözden geçirecek.
ABD ve İngiltere, iki ülkenin de 'üyelik Aksiyon Planı'na dahil olmalarına tam destek verirken, Almanya, İtalya ve Fransa karşı çıkıyor. Uzmanlara göre kararların oybirliği ile alındığı konseyde büyük bir ihtimalle iki ülkenin üyeliğine yeşil ışık yakılmayacak. Almanya, Bükreş zirvesinde de Gürcistan ve Ukrayna'nın üyeliğine muhalefetiyle dikkat çekmişti.
Rusya'nın şiddetle karşı çıktığı genişleme projesine Almanya dışişleri bakanı da olumsuz cevap verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Gernot Erler, Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğine hazır olmadıklarını açıkladı. Erler, "Ukrayna halkının büyük çoğunluğu NATO üyeliğine karşı çıkıyor. Gürcistan'ın toprak bütünlüğü sorunu ve komşuları ile ilişkilerinde büyük problemler var. Bu sorunların birliğin içine taşınması doğru değil. Ukrayna ve Gürcistan'ın birliğin yüksek standartlarını karşıladığını düşünmüyorum." dedi.
Bu arada Helsinki'de hafta başında ABD Genelkurmay Başkanı Michael G. Mullen ile görüşen Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov, Gürcistan savaşı sonrası askıya alınan NATO-Rusya Konseyi'nin çalışmalara yeniden başlayabileceğini belirtti. Litvanya'yı ziyaret eden Mullen ise Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesinin ardından, Baltık ülkelerine NATO'ya güvenebilecekleri teminatını verdi. Moskova'nın bölgedeki niyetleri konusunda Baltık ülkelerinde büyüyen endişenin farkında olduğunu ifade eden Mullen, ABD'nin 2004'te NATO üyesi olan Letonya, Litvanya ve Estonya'yı korumakta kararlı olduğunu kaydetti. (CİHAN)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.