Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Ukrayna'daki Siyasî Durum NATO Üyeliğini Zora Sokuyor
 
NATO'nun Aralık ayında gerçekleşecek zirvesinde Ukrayna'nın ittifaka üyelik aksiyon planına dahil edilmesine yeşil ışık yakılma ihtimali azalıyor.

Almanya'nın, Kiev'in işinin zor olduğunu açıklamasının ardından bir olumsuz haber de ABD'nin Kiev büyükelçisinden geldi. Büyükelçi William Taylor, Ukrayna'da siyasi istikrar olmadığını, Aralık zirvesinde sonucun olumlu çıkmasından endişe duyduğunu açıkladı.

Rusya ve NATO ülkelerini karşı karşıya getiren ittifakın genişleme programına Moskova şiddetle karşı çıkıyor. Washington'ın her türlü desteğine rağmen Gürcistan'ın Rusya ile savaşı ve "toprak bütünlüğünü" kaybetmiş olması, bu ülkenin de üyelik aksiyon planına dahil olmasını engelleyecek bir gelişme olarak görülüyor. Nisan ayında gerçekleşen Bükreş zirvesinde NATO üyelikleri bir sonraki zirveye ertelenen Ukrayna ve Gürcistan'a Aralık zirvesinde de yeşil ışık yakılması beklenmiyor. İki ülkenin üyeliklerine Almanya, Fransa ve İtalya karşı çıkıyor. İttifakın Kiev'in NATO üyeliği ile ilgili kararının kolay olmayacağına değinen ABD Büyükelçisi Taylor, "Siyasi istikrar üyelik için önemli kriterlerden biri. Zirvede bunun dikkate alınacağını düşünüyorum" dedi. Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, 9 Ekim'de ülke meclisini feshederek 7 Aralık için erken seçim kararı almış; ancak açılan dava sonucu seçimlerin 14 Aralık sonrası yapılması kararlaştırılmıştı. (CİHAN)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.