Arama

Gorbaçov: 'Kafkasya'da Federasyon Kurulmalı'
 
Sovyetler Birliği'nin son lideri Gorbaçov, siyasetçileri uluslararası toplumun yaşadığı sorunlara çözüm getirememek ve daha büyük sorunlara sebep olmakla suçladı.
Green Peace (Yeşil Barış) örgütü tarafından İsviçre'nin Ermatingen kentinde düzenlenen çevre konferansına katılmak üzere bu kente giden Mihail Gorbaçov, el Cezire kanalına verdiği demeçte, "Soğuk savaşın sona ermesinin üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen dünyanın bu noktaya geleceğini tahmin etmiyorduk. Ne yazık ki barış güvercinleri kanat çırpmıyor, savaşlar ve çatışma alanları genişledi, yoksul insan sayısı artarken çevre sorunları da büyüme yönünde seyrediyor" dedi.
Gorbaçov, "Tüm bu sorunlara baktığımızda dünyanın profesyonel siyasetçilere ihtiyaç duyduğu görülüyor. Zira şu anda daha kısa vadeli sorunlar üzerinde duruluyor, seçimleri kazanmak birçok siyasetçi için öncelikli hedef olmuş. Hâlbuki siyaset güç kazanmak için değil, daha iyi bir gelecek için yapılır" diye konuştu. 
Yüksek tirajlı gazetelerde sesini duyuramadığı için eğitimli ve bilinçi siyasi elitin sahneden çekildiğini, bu durumun endişe yarattığını söyleyen Gorbaçov sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünya bugün, halkına karşı daha şeffaf davranan ve halkın sorunlarına direkt müdahale ederek inandırıcılığını koruyan, gençlerin sorumluluk almalarını sağlamak için eğitime gereken önemi veren hükümetlere ihtiyaç duyuyor. çünkü dünya, siyasi, çevre ve ekonomik olarak çok büyük sorunlarla karşı karşıya." 
 
OBAMA VE DEĞİŞİM
Amerikanın yeni seçilen lideri Barack Obama'nın büyük bir sorumluluk üstlendiğini söyleyen Gorbaçov, "Obama Amerikalıların ve uluslararası toplumun kendisinden beklediği değişimi gerçekleştirmek zorunda. Bu değişimin programlı ve yavaş adımlarla olacağını sanıyorum. Bu değişimin belirtileri Barack Obama'nın koltuğu devralmasından yüz gün sonra ortaya çıkacak" dedi.
Beklenen değişimin gerçekleşmemesi halinde uluslararası kamuoyunu ve Amerikan toplumunun şoka uğrayacağını iddia eden Gorbaçov, "Seçimlere gösterilen olağanüstü ilgi Amerikan siyasetinde duyulan endişenin boyutunu göstermektedir. Dünya adeta sekiz yıllık cumhuriyetçi döneme yeter demiş, değişim istediğini açıkça ifade etmiştir. Bu değişim gerçekleşmediği takdirde Demokrat Parti tüm inandırıcılığını kaybedecek ve Barack Obama taraftarları büyük bir şoka uğrayacaktır" diye konuştu. 
Dünyayı diyalog yerine gerginlik bölgelerine dönüştüren Bush dönemini eleştiren Gorbaçov, oğul George Bush döneminde izlenen siyasetin dünyayı soğuk savaş dönemindeki Washington – Moskova arasındaki çatışma ortamına sürüklediğini ileri sürdü.
 
KAFKASYA'DA FEDERASYON
Rusya ile Gürcistan arasındaki çatışmaya da değinen Gorbaçov, sorun ancak Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya'yı içine alan federatif  bir koalisyonla çözülür. Kafkasya'daki etnik çeşitliliğin çatışmanın nedeni değil, diyalog ve birlikte yaşama nedeni olması gerektiğini söyleyen Gorbaçov, tüm etnik farklılıklara rağmen, bölge insanı arasında ortak tarihi ve dini değerler olduğunu vurguladı.
BM ve Avrupa Konseyi'nde müsteşar olarak görev yapan Gorbaçov çevre sorunlarını ve çözüm önerilerini geliştirmek için 1993 yılında Cenevre'de Uluslar arası Yeşil Haç örgütünü kurmuş çevre konusuyla ilgilenen otuz kadar uluslar arası örgütün Yeşil Haç'a üye olmasını sağlamıştı. (TİMETURK)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.