Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Tiflis ve Kiev'in NATO Üyeliği Hedefine Rusya İpoteği
 
Rusya, NATO'nun Nisan zirvesi öncesi olduğu gibi çok boyutlu politikalar geliştirerek ABD'nin, Gürcistan ve Ukrayna'yı İttifak'a üye yapma hedefine ikinci kez engel oldu.
2-3 Aralık'ta Brüksel'de gerçekleşecek zirvede de Kiev ve Tiflis'in üyelik aksiyon planına dahil edilmesi beklenmiyor. Gerekçe ise çok önceden hazırlandı. Ukrayna'da siyasi belirsizlik var. Dönemin Rusya devlet başkanı Vladimir Putin 2007 Şubat ayında gerçekleşen Münih güvenlik konferansındaki ünlü konuşmasında ABD'yi tüm dünyayı daha az güvenli hale getirmekle suçlamıştı. Tek kutuplu dünya yerine çok kutuplu dünya öneren Putin'in çıkışı Rusya'nın yeni duruşunun başlangıcı oldu. Kiev'in vanalarını kapattığında enerjiden elde ettiği zenginliğin tüm Avrupa üzerinde ne kadar etkin bir güce dönüşebildiğini test eden Moskova, NATO'nun arka bahçesine doğru ilerlemesine dur diyebildi. Rusya ilk zaferini nisan ayında gerçekleşen NATO Bükreş zirvesinde turuncu ve kadife devrimlerle Rusya'nın çevresinden kopan Ukrayna ve Gürcistan'ın ittifaka girişine engel olarak kazandı. Almanya, Fransa ve İtalya'yı yanına almayı başaran Rusya Başbakanı Putin, ABD ve İngiltere'nin yoğun çabalarını etkisizleştirdi. Tüm dünyanın mali krizle boğuştuğu bir dönemde yeniden silahlanma yarışını başlatmanın hiç kimseye faydası olmayacaktı. Şimdi Kremlin hemen sınırlarının dibine kısa vadede NATO üslerinin kurulmayacağı garantisi ile rahat nefes aldı.
Avrupa'nın nabzını yoklayan Rice aradığını bulamadı
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, geçen hafta içinde yaptığı açıklamada Gürcistan ve Ukrayna'nın üyelik aksiyon planına dahil olmaya hazır olmadıklarını söyledi. Washington, Brüksel zirvesinde ittifak üyesi ülkelere iki ülkenin NATO üyeliğini onaylamaları için ısrarcı olmayacak. Bu, Bükreş zirvesine göre daha geri bir adım olarak yorumlanıyor. ABD ve İngiltere'nin yoğun çabaları Kremlin'in karşı adımları ile etkisiz hale getirildi. Rice tüm Avrupa başkentlerini telefonla arayarak nabız yokladı. İngiltere, Ukrayna ve Gürcistan için ara aşamaların by-pass edilerek doğrudan üyeliğinin görüşülmesini talep etti. Ancak Fransa ve Almanya, Rusya ile ilişkilerin bozulmasını göze alamadı.
Ağustos ayında Rusya ile girdiği savaşta ayrılıkçı bölgeler Güney Osetya ve Abhazya'yı kaybeden Tiflis de aralık zirvesinden umutsuz. Gürcü muhalif liderler, Tiflis'in henüz NATO üyeliği seviyesinde demokratik yapısının oturmadığını savunuyor. Putin'in nükleer füzelerin hedefi olmakla tehdit ettiği Kiev'de de çatlayan turuncu devrim NATO üyeliği önünde önemli engel oluşturdu. Mali krizle boğuşan Kiev yönetimi şimdi bir de siyasi belirsizliğin içinde. Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko ile Başbakan Yulia Timoşenko iktidarı paylaşamıyor. Ukrayna eski savunma bakanı Anatoli Gritsenko'ya göre Kiev ne şimdi ne de 2009'da üyelik aksiyon planına dahil olamaz. Uzun süredir işleyen bir hükümetin kurulamaması ülkeyi erken seçimlere gitmeye zorluyor. Siyasi istikrarı sağlamaya çalışan Kiev'de yüksek sesle NATO üyeliğini seslendiren politikacı bile kalmadı.
Şimdi Moskova ABD'nin yeni başkanı Barack Obama'dan doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze savunma sistemleri ile ilgili karardan geri adım atmasını bekliyor. Kaliningrad'a nükleer başlık taşıyabilen İskender füzeleri yerleştirmekten vazgeçebileceklerini kaydeden Moskova'nın yeni bir güvenlik anlaşması önerisi de hazır. Kimsenin bir başka ülkenin aleyhine olacak şekilde askerî ittifaka gitmesine müsaade edilmeyecek yeni anlaşmanın adı 'Pan-Avrupa Güvenlik Anlaşması'. Kremlin'e göre tüm kuzey kutbunu güvenli hale getirecek yeni güvenlik anlaşmasına NATO, AB ve AGİT gibi uluslararası örgütler de üye olabilir.
G.Amerika seferinden mutlu döndü
Rusya lideri Dimitri Medvedev, Latin Amerika gezisini tamamlayarak başkanlık uçağıyla Moskova'ya döndü. Medvedev, Peru, Brezilya, Venezuela ve Küba'yı kapsayan bölge turunda askerî, ekonomik ve siyasî alanlarda işbirliği anlaşmaları imzaladı. (CİHAN)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.