Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Ukrayna'dan Rusya'ya zeytin dalı
 
Rusya ile ilişkileri, 2004 yılında gerçekleşen Turuncu Devrim'in ardından gerilen Kiev, yeniden Moskova ile ilişkileri geliştirmek istiyor.
Ukrayna televizyonu ICTV'ye açıklamada bulunan Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko önümüzdeki bir kaç yıl içinde Rusya ile ilişkilerin eskiden olduğu gibi yeniden iyi bir düzeye çıkacağını söyledi. Bugün başlayan NATO zirvesinde Kiev'in üyelik Aksiyon Planı'na dahil edilmeyeceği yönünde gelen işaretlerin ardından Kiev'in Moskova'ya zeytin dalı uzatması anlamlı bulundu.
Rusya ile tarihi ilişkilerin yeniden başlatılması gerektiğini ifade eden Yuşçenko, "önümüzdeki bir kaç yıl içinde şimdi Polonya ile sağladığımız ilişkinin benzerini Rusya ile sağlayabiliriz." dedi. Rusya ile ilişkilerin rasyonel hale gelmesi için her türlü çalışmanın yapılmasını isteyen Yuşçenko ilginç değerlendirmede bulundu; "Mevcut durum can sıkıcı. Rusya'ya karşı büyük bir sevgi besliyoruz. Ancak biz de bağımsız bir ülkeyiz. Küçük kardeş muamelesi görmek istemiyoruz. Biz eşitiz."
Kiev ve Moskova arasında ilişkiler enerji sorunu ve Sivastopol'da bulunan Rus donanması nedeni ile gerginleşmişti. Kiev'in NATO'ya üye olmasını istemeyen Moskova, bölgede NATO üslerinin kurulması durumunda nükleer füzelerin hedefi olmakla tehdit etmişti. Ukrayna- Rusya ilişkileri son olarak Gürcistan savaşı nedeni ile bir kez daha gerilmişti. Kremlin Ukrayna'yı Tiflis'e kaçak silah satışı yapmakla suçladı. Ukrayna iddiaları reddediyor. (CİHAN)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.