Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

NATO Toplantıları Brüksel'de Başladı
 
NATO üyesi 26 ülkenin dışişleri bakanlarından oluşan NATO Konseyinin yıl sonu olağan toplantıları Brüksel'de başladı.
Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından temsil edildiği toplantılarda, son dönemde gergin ve askıda olan Rusya ilişkilerine ve Moskova ile diyalog yöntemlerinin belirlenmesine öncelik veriliyor.
ABD'deki George Bush yönetiminin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın son defa katıldığı NATO Konseyinde, Rusya ile ilişkilerde gerginliğin giderilmesi yönünde "küçük adımlar" atılması için çaba harcanıyor, ancak müttefikler arasında uzlaşma sağlanmasında sorunlar yaşanıyor.
Gürcistan'a geçen ağustos ayında müdahalesi nedeniyle Rusya ile ilişkilerini geniş ölçüde askıya alan NATO'nun Moskova ile temasları tekrar canlandırmaya başlayacak işaretler vermesi öngörülüyor.
Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO üyeliğine adaylıklarından söz etmeye son veren müttefikler, bu tavırla, söz konusu katılıma karşı olan Moskova'yı ''sakinleştirmeye'' çalışıyor.
NATO bakanları, iki ülke ile diyaloğu mevcut komisyonlar çerçevesinde geliştirmeyi, Moskova ile diyaloğu ise ''kısmen''; canlandırmayı hedefleyen kararlar üzerinde tartışarak uzlaşma arıyor.
Avrupa'da istikrar sağlanması için Rusya ile uzlaşmak ve güvenlik sistemine Moskova'yı da dahil etmek gerektiği görüşünü savunan Almanya, Fransa ve İtalya gibi müttefikler, AB ile birlikte davranılmasını, Rusya ile diyaloğun geliştirilmesini, Gürcistan ve Ukrayna dosyalarından kaynaklanacak olası gerginliklerden uzak durulmasını istiyor.
ABD, İngiltere ve Doğu Avrupa ülkeleri ise Moskova'ya NATO bünyesinde fazla müdahale ve söz hakkı verilmemesini savunuyor.
NATO Konseyine, 26 üye ülkenin bakanlarının yanında Arnavutluk ve Hırvatistan bakanları da katılıyor. Söz konusu iki ülkenin, 2009 yılı nisan ayında, Fransa'nın Strasbourg ve Almanya'nın Kehl kentlerinde yapılacak zirvede İttifaka tam üye olması bekleniyor.
Konsey, İttifakın Afganistan, Irak, Kosova, terörizmle mücadele ve Somali gibi güncel dosyalarını ele alacak, Soğuk Savaşın sona ermesinden itibaren kendini yeni koşullara uyarlamaya çalışan NATO'nun ''dönüşüm'' planlarını inceleyecek. Toplantılar yarın son bulacak. (CİHAN)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.