Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

AB, Belarusya'ya Baskıyı Sürdürüyor
 
Avrupa Birliği ile Belarusya ilişkilerinin önemli gündem maddelerinden birisi de, Belarusya’nın Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetleri tanıması konusu oldu.
Bu konuda Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı görevini yürüten çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı, “Belarusya, Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetleri'nin bağımsızlığını tanırsa, Avrupa Birliği’nin Doğu Avrupa Programı'ndan çıkarılır ve AB ile ciddi sorunlar yaşar” açıklamasını yapmıştı. Bu açıklamaya Abhazya Dışişleri Bakanlığı tepki göstermiş, Rus siyaset bilimcileri ve gazeteciler Belarusya'yı Avrupa Birliği ile ilişkileri düzeltme ve Avrupa Birliği'nden ekonomik destek almak için Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetlerini satmakla suçlamıştı.
Dün de Avrupa Parlamentosu Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Yatsek Sariush-Volskiy yaptığı açıklamada, Belarusya’nın, Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetlerini tanıması durumunda, Avrupa Birliğinin “Doğu Avrupa Programı”na girmesinin riske gireceğini söyledi. Volskiy, son zamanlarda Belarusya ile Avrupa Birliği ilişkilerinin düzelmeye başladığını, Belarusya’da basın ve ifade özgürlüğünde nispeten bir iyileşmenin olduğunu, muhalefet partisinin resmi kayıt yaptırmasına engel çıkarılmadığını belirterek, “Eğer Belarusya Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetlerini tanırsa bu ilişkiler bozulur” dedi. Avrupa Parlamentosu Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Voskiy, Belarusya'nın, Avrupa Birliğine yaklaşmak isteği varsa AB politika ve standartlarına uyması gerekeceğini belirtti.
Hatırlanacağı gibi, Belarusya Parlamentosu 2 Nisan 2009 tarihinde Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının tanınmasını görüşecek. Abhazya ve Güney Osetya Cumhuriyetleri'ni şimdiye dek sadece Rusya Federasyonu ve Nikaragua tanımış durumda. (KAFKASEVİ)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.