Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

AB'den Türkiye'nin Kafkas Politikasına Övgü
 
Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komisyon üyesi Benito Ferrero-Waldner Türkiye'nin Kafkaslar'da komşuluk, güvenlik ve işbirliğinin güçlendirilmesi için inisiyatif oluşturmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Ferrero-Waldner, Avrupa Parlamentosu üyesi Vural öger'in yazılı soru önergesini yanıtladı. öger, önergesinde, Avrupa Birliği'nin doğudaki komşularıyla ilgili bölgesel inisiyatiflerin birleştirilmesi istedi. AB'nin doğu sınırlarına komşu, coğrafi ilgi alanları açısından benzer bir dizi bölgesel inisiyatif bulunduğunu belirten öger, AB'nin inisiyatifiyle oluşan, "'Doğu İşbirliği' ile "Karadeniz Sinerji' yanında Türkiye, üç Güney Kafkas devleti Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan kadar Rusya ve Türkiye'yi de içerecek "Güney Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu'nu önermiştir. "Doğu İşbirliği' ihtilafları çözmeyi amaçlarından biri olarak görmemektedir. Ancak bölgenin karakteristiği hala çözümlenmemiş ihtilaflardır, dolayısıyla bu inisiyatifler birbirinin bütünleyicisi olarak görülebilir" dedi.

öger, AB Komisyonu'nun Türkiye'nin inisiyatifini "rakip" olarak görüp görmediğini, Komisyon'un bölgedeki inisiyatiflerin birleştirilmesi hakkındaki görüşünü sordu. Vural öger, inisiyatifler arasında danışma mekanizması çalışmalarıyla ilgili bilgi isterken, gelecekte "Karadeniz Birliği" olması düşünülen "Karadeniz Sinerji"nin sadece AB ve Güney Kafkas Devletleri yanı sıra Türkiye ve Rusya'nın da katılacağı bir "çerçeve" sağlayıp sağlayamayacağını öğrenmek istedi.

-TüRKİYE'NİN KAFKAS GİRİŞİMİNE DESTEK-

Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Komisyon üyesi Benito Ferrero-Waldner ise yanıtında, AB'nin kurduğu "Doğu İşbirliği"oluşumunun AB'nin Doğu Avrupa ve Güney Kafkasya'daki altı ülke Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna'yla ilgili stratejik bir inisiyatifi olduğunu belirtti. Kuruluşun ana amacının AB'nin doğu komşularında istikrar, iyi yönetim ve ekonomik kalkınmaya reformlar ve AB müktesebatıyla yakınlaşma aracılığıyla katkıda bulunmak kaydeden Ferrero-Waldner, "Karadeniz Sinerji"nin ise Karadeniz'de daha geniş bir alanla ilgili olduğunu, çevre koruma ve ulaşım bağlantıları gibi konulara odaklandığını bildirdi. Benito Ferrero-Waldner, "Komisyon Türkiye'nin Güney Kafkas İstikrar ve İşbirliği Platformu için inisiyatifinin ilke ve hedeflerini memnuniyetle karşılamaktadır. Komisyon bu inisiyatifin temelinde öngörülen özel kriterleri, ayrıntıları hakkında daha fazla şey öğrenmeyi ve uygun bir sinerji oluşturmayı ummaktadır" dedi. (ANKA)


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.