Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

AB'nin Belarusya'ya 'Abhazya Şantajı' Sürüyor
 
Bürksel'de yapılan iki günlük AB toplantısı sona erdi. En önemli toplantı konusu AB'nin G-20 zirvesinde görüşülen krize karşı atılan adımlar oldu. AB'nin geleceği konusunda da görüşmeler yapıldı. AB üyesi ülkelerin çek cumhuriyeti tarafından önerilen "Doğu iş birliği" programına dair deklerasyonu kabul edildi.
Buna göre eski SSCB ülkelerinden Azerbaycan, Ukrayna, Gürcistan, Moldova, Belorus ve Ermenistan AB'nin iş birliği programı içerisinde yer alabilecek. Bunun için 6 eski SSCB ülkesinin batı demokrasi değerlerini, hukukun üstünlüğü, temel insan hak ve hürriyetleri, serbest piyasa ekonomisi gibi şartları yerine getirmeleri gerekiyor. Şartlar yerine getirildikten sonra belirtilen ülkelerin AB'ye entegrasyonu hızlandırılacak, çeşitli projelerin uygulanması için mali yardım yapılacak ve AB ülkelerin ile vize rejimi kaldırılacak.
Polonya dışişleri bakanı Radoslav Sikorski'nin sözlerine göre 2013 yılına kadar programın uygulanması için 600 milyon euro kaynak ayrılacak.
Altı ülkenin 76 milyon vatandaşı AB şartlarından faydalanabilecek. Belarus'un programa üyeliği konusunda ise henüz nihai kararın verilmediği ifade olundu. AB Belarus'un demokrasi normlarına uymadığını öne sürüyor. Ancak Belarus'un da programa katılabilmesi için önemli çabalar sarfediliyor. çek cumhuriyeti dışişleri bakanı Karel Şvarçenberg Belorus'un Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımaması durumunda programa katılabileceğini ifade etti. (Dünya Bülteni)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.