Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

AB, Rus-Gürcü Çatışmasına İlişkin Raporunu Tamamladı
 
Avrupa Birliği tarafından Ağustos 2008'de Rusya - Gürcistan arasında çıkan savaşın sebeplerine yönelik "Uluslararası Bağımsız Araştırma Misyonu" adı altında oluşturulan ve Ekim 2009'a kadar gözlemlerini ve araştırmalarını Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinde sürdüren komisyon, yaşananlara ilişkin raporunu tamamlayarak Rus ve Gürcü taraflara iletti.
Henüz içeriği kamuya açıklanmayan rapora ilk tepkiler Rus, Gürcü ve AB yetkililerinden geldi. İlk açıklamalarda tarafların ikisi de raporun kendi görüşlerini destekler nitelikte olduğunu açıklaması kafaları karıştırırken AB Konseyi de bugün raporla ilgili açıklama yaptı. Yapılan yazılı açıklamada raporun içeriğinin AB tarafından not edildiği ve yaşananların daha net anlaşılmasına yapılan katkı ile gelecek olası anlaşmazlıkların önleyici diplomasi ile çözülebilmesi adına önemli olduğu kaydedildi.

Barışçıl ve sürekli bir çözümün "Gürcistan'ın hükümranlık sahası, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne saygı" üzerine kurulması gerektiğini yineleyen açıklamada, "AB Gürcistan'ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü meselesindeki tutumuna sadıktır. AB Gözlemcileri bölgede bulunmaya devam etmeli ve olası insan hakları ihlallerini takip etmelidir. Cenevre görüşmelerinin devam ettirilmesi AB açısından son derece önemlidir" ifadelerine yer verildi.

30'dan fazla Avrupalı asker, hukukçu ve tarihçinin katkısıyla İsviçreli diplomat Heidi Tagliavini tarafından kaleme alınan rapordan medyaya sızan ilk bilgilere göre ilk ateşin Gürcistan tarafından açıldığı ancak olayın savaş boyutuna Rusya tarafından taşındığı belirtiliyor.


Sizde yorumunuzu eklemek için tıklayın.
Yorumlar
Tüm yorumları görüntülemek için tıklayın.
ali - bursa
01 / 10
ya ab taraflı olmasın şunu diyebilsin gürcüler osetleri katletti soykırım yaptı bu sayılar la mevcuttur daha önceki yazımlarım da da sayıları vermiştim 1989 olayları 2008 deki saldırı sindirme baskı silah gürcülerin ABHAZ VE OSETLERE KULLANDIĞI TAKTİKLER gürcistan şunu bilsin osetya da tek bir oset bile kalmasa orası oset toprağı abhazya da tek bir abhaz kalmasa bile orası abhaz toprağı artık zaten bu oyunların da sökmiyecek artık bağımsızlar.........