Arama

İngiltere'nin Rusya açılımı Litvinenko engeline takıldı
 
ABD'nin Rusya ile ilişkilerde 'yeni sayfa' açma girişimine İngiltere de katıldı. 2 Kasım 2006'da eski KGB ajanı Aleksander Litvinenko'nun zehirlendiği gün İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un davetlisi olarak Moskova'ya geldi.
Beş yıl aradan sonra gerçekleşen ilk ziyarette, iki bakan sorunlara rağmen ikili ilişkilerin geliştirilebileceği alanları belirledi. Ticari alanda ilişkilerin gelişimi desteklenirken, İran, Afganistan, Ortadoğu ve nükleer silahsızlanma konularında iki bakan fikir birliğine vardı. İki bakan, nükleer programını denetime açması ve geçen ay Viyana'da sağlanan anlaşmalara uyması için de İran'a acil çağrıda bulundu.
Lavrov görüşme zonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, milletvekili Andrey Lugovoy'un zanlı olarak talep edilmesinin mantıklı olmadığını söyledi. Lavrov'un sert açıklaması toplantıda ortamın bir anda gerilmesine sebep olurken, Rus bakan istenen dosyaların Londra'dan gönderilmediğini de savundu. Lavrov, "İngiliz meslektaşımızın bizim anayasal bir değişiklik yapmamızı beklemediklerine inanıyorum. Bu gerçekçi bir durum olmaz." dedi. Lugovoy 2007 yılında yapılan parlamento seçimlerinde milletvekili olduğu için Rusya anayasasına göre iade edilemiyor. Rusya'nın talep ettiği bilgilerin her zaman gönderildiğini savunan Miliband, Litvinenko olayında adaletin sağlanması için çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
Rusya'nın mahkemede yargılayıp suçlu bulduğu Boris Berezovski gibi oligarkların iade edilmemesi, Rusya'da bulunan İngiltere'nin kültür temsilciliğini yapan British Council ofislerinin kapatılması ve İngiliz-Rus ortaklığı petrol şirketi TNK-BP üzerindeki baskılar nedeni ile ikili ilişkiler kesilme noktasına geldi. Miliband'ın Rus meslektaşı ile görüşmelerde, British Council ofislerinin yeniden açılması için de girişimlerde bulunduğu belirtiliyor. (CİHAN)

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.