Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Putin'in koltuğuna talep patlaması
Rusya'da 2 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimlerinin ardından, başkanlık seçimlerinin tarihi de 2 Mart 2008 olarak belirlendi.Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin'inden sonra Kremlin'de oturmak için onlarca aday resmi başvuru için sırada.
Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Viladimir Churov başkanlık seçimleri ile ilgili takvimi açıkladı. Adaylar resmi başvurularını 12 Aralık'tan 16 Ocak 2008'e kadar yapabilecek. Seçim kampanyaları ise 2-29 Şubat tarihleri arasında yürütülecek.

Rusya'nın ekonomik ve siyasi alanda ilerlemesi ve istikrara kavuşmasında büyük emeği olan Putin'in koltuğunu bırakmaması yönünde baskılar devam etse de, Putin 2 Mart 2008'de anayasa gereği Kremlin'den ayrılacak. İki dönem üst üste başkanlık yapan Rusya lideri yasaya göre bir dönem ara verdikten sonra yeniden Kremlin'e dönebilecek. Hukukçular verilecek aranın sınırı konusunda yasada herhangi bir netlik olmadığına işaret ediyor. Bu durumda Putin dört yıl daha beklemeden yeniden iki dönem daha başkanlık yapmak üzere Kremlin'e dönebilir. Putin'in de bu ara dönemde 'Birleşik Rusya'nın parlamento seçimlerinde alacağı zaferle de bağlantılı olarak partinin başına geçebileceği ve başbakanlık koltuğuna oturabileceği öngörülüyor.

Halkın yüzde 70 desteğini alan Rusya liderinin 2020 yılına kadar Kremlin'de kalma ihtimali yüksek. Bununla birlikte parlamento seçimlerinde büyük bir sürpriz yaşanarak 'Birleşik Rusya' yüzde 50'den az oy alırsa o zaman Putin'in Kremlin'den uzaklaşacağı konuşuluyor. İşte bu aşamada kendileri için bir şans doğabileceğini düşünen adaylar Kremlin için isimlerini açıklamada gecikmedi. Rusya lideri de en az beş ismin Kremlin için yarışmasını istemişti.

Putin'in de parlamento seçimleri için birinci sıra aday olduğu iktidar partisi 'Birleşik Rusya'nın Kremlin adayı henüz belli değil. Putin'in işaret edeceği bir ismi aday göstermeye hazırlanan parti 2 Aralık parlamento seçimlerini bekliyor. Rusya liderinin daha önce işaret ettiği başbakan birinci yardımcıları Dimitri Medvedev ya da Sergey İvanov'un parti tarafından aday gösterilmesi bekleniyor. Son değerlendirmelerde Putin'in yeni Başbakan Viktor Zubkov'u da geçici bir dönem için Kremlin'e oturtabileceği tartışılıyor.

Duma'ya girmesi kesin gözüyle bakılan Komunist Parti'nin adayı ise belli. Uzun süredir Kremlin için hazırlık yapan parti lideri Gennady Zyuganov'un aday olmasını Putin de istiyor. Muhalefet partileri Yablaka lideri Grigory Yavlinsky, aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirnovski, İngiltere'de yaşayan muhalif Vladimir Bukovski, Merkez Bankası eski başkanı Viktor Gerashchenko, santranç şampiyonu ve Birleşik Sivil Cephe lideri Garry Kasparov, aşırı sağcı milletvekili Nikolai Kuryanoviç Kremlin için yarışa hazırlanan isimler arasında.

'öteki Rusya Hareketi' liderlerinden Birleşik Haklar Cephesi lideri Boris Nemtsov da başkanlık için aday olacağını açıkladı. Başkanlık adayları arasında ismi geçen Demokratik Haklar Birliği lideri eski başbakanlardan Mihail Kasyanov da öteki Rusya muhalefetinin tek bir adayla başkanlık seçimlerine girmek için görüşmelere devam ettiklerini belirtti.

K.E.

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.