Arama

Kosova Bağımsızlığa giderken, Abhazya’nın ümidi artıyor

NATO'nun 1999'da düzenlediği operasyondan bu yana Birleşmiş Milletler (BM) yönetiminde bulunan Kosova'nın nihai statüsünü belirlemek için gerçekleştirilen görüşmelerden sonuç çıkmadı.

Avusturya'nın Baden kentinde Avrupa Birliği (AB), ABD ve Rusya üçlüsünün gözetiminde üç gündür Kosova'nın nihai statüsünü görüşen Sırp ve Arnavut liderler anlaşmaya varamadı. BM, Kosova konusunun çözümü için 10 Aralık'a kadar süre tanırken, Kosovalı Arnavutlar, bu tarihe kadar anlaşma sağlanamadığı takdirde tek taraflı da olsa bağımsızlığını ilan edeceğini açıklamıştı.
Kosova Yönetimi Başkanı Fatmir Seydiu, Viyana'daki çok taraflı görüşmeler sonrasında yaptığı açıklamada, Kosova'nın bağımsızlığının yakın zamanda ilan edileceğini söylerken bunun için herhangi bir tarih vermedi. Kosova'da yapılan seçimlerin galibi olarak başbakan olması beklenen Haşim Taçi de en kısa zamanda bağımsızlıklarını ilan edeceklerini bildirdi. Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç ise böyle bir adımı geçersiz sayacaklarını ve bu tür bir kararı önlemek amacıyla tüm hukuki ve diplomatik önlemleri alacaklarını belirtti.
Arabulucuların, 10 Aralık'a kadar BM raporlarını sunmadan önce, son kez pazartesi günü Sırbistan ve Kosova'ya gitmeleri bekleniyor. ABD ve AB, BM'ye raporun sunulmasıyla birlikte arabuluculuk görevlerinin sona ereceğini belirtiyor. Sırplara destek veren Rusya ise daha fazla müzakere yapılması görüşünde ısrarlı davranıyor.
Baden'de gerçekleştirilen görüşmeler Ağustos’tan bu yana yapılan müzakerelerin sonuncusuydu. BM Kosova temsilcisi Martti Ahtisaari, Kosova'nın nihai statüsünü belirlemek için 10 Aralık'a kadar sürecek bir görüşme takvimi belirlemişti. Bu tarihe kadar taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı takdirde ise Kosova'nın otomatik olarak bağımsız olması öngörülmüştü. Halen resmî olarak Sırbistan'a bağlı olan 2 milyon nüfuslu Kosova'nın yüzde 90'ını Arnavutlar oluşturuyor.
 
Zincirleme bağımsızlık taleplerinin başlangıcı olabilir
ABD ile AB `nin desteklediği bağımsızlık kapıya dayanınca herkesi derin bir düşünce aldı. Zira bunun dünya çapında domino etkisi yaratmasından korkuluyor. Kosova Rusya`nın vetosu yüzünden BM onayı alamasa da, bağımsızlığını Batı`ya kabul ettirmesinden sonra, Gürcistan`dan ayrılan Abhazya ve Güney Osetya , Hindistan ile Pakistan arasında bölünmüş Keşmir, Kanada`daki frankofon Quebec`i tutmanın zor olacağı belirtiliyor. AB üyeleri İspanya Bask ve Katalonya`nın ayrılacağı, Kıbrıs Rum Yönetimi ile Yunanistan da KKTC `nin tanınabileceği hesabıyla Kosova `nın bağımsızlığını desteklemiyor.
Abhazya ve G.Osetya için emsal teşkil edecek
Abhazya Dışişleri Bakanı Sergey Şamba, Kosova'da bağımsızlık ilanına endekslenen bir kampanyanın ardından yapılan parlamento seçimleriyle ortaya çıkan tablonun Abhazya'nın tanınması konusunda ciddi değişikliklere yol açabileceğini söyledi.
Ağustos ayında Rus Kommersant gazetesine bir demeç veren Abhazya devlet başkanı  Sergey Bagapş da, Kosova`nın yıl sonuna kadar bağımsızlığını kazanması halinde bu durumun Abhazya`nın da yolunu açacağını belirtmişti.
Kosova `nın durumunun G. Kafkasya`daki sorunlardan farklı olduğu konusundaki düşüncelere katılmadıklarını, her kesimin çeşitli değerlendirmelerde bulunduğunu ifade eden Bagapş, “Kosova `nın durumu çözüldü. Yakın dönemde Abhazya `nın durumuna da çözüm bulunacağına inanıyorum” demişti. Kosova `nın bağımsızlığını almasından sonra diğer ülkelerin Abhazya `nın bağımsızlığını tanımaları için önlerinin açılacağını belirten Bagapş, demecinde Rusya`nın Sırbistan’ın birliğinden yana tutum sergilemesinden rahatsızlık duyduklarını da kaydetmişti.

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.