Arama

Putin, 2020'ye kadar iktidarda
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazar günü yapılacak seçimler öncesi merakla beklenen konuşmasında, siyasi yaşamına 'Birleşik Rusya'nın çatısı altında devam edeceğinin işaretlerini verdi.

Muhalefetin eleştirileri üzerine bir hafta önce çekilen ve devlet televizyonlarından yayınlanan konuşmasında Putin, istifası ya da halefi konusuna açıklık getirmedi.

Putin, Birleşik Rusya Partisi için açıkça destek istediği konuşmasında, Duma seçimlerinin 2 Mart 2008'de yapılacak başkanlık seçimlerini de doğrudan etkileyeceğini vurguladı. Putin'in en az bir dönem aktif olarak partinin başında kalacağı ve ardından tekrar Kremlin'e çıkacağına kesin gözüyle bakılıyor. İki dönem daha üst üste seçilme şansı olacak Rusya liderinin şimdilik 2020'ye kadar planı yapılmış durumda. Pazar günü yapılacak parlamento seçimlerinde Putin'in de birinci sıra aday olduğu 'Birleşik Rusya'nın yüzde 60'lar civarında oy alması bekleniyor. Son anketlerde Komünist Parti de yüzde 6 oy alarak, yüzde 7 ülke barajının altına düşerken Duma'da tek partinin yer alma ihtimali değerlendiriliyor.

Putin'in halefi 20 Aralık'ta açıklanacak

Konuşmasında Rusya'da yaşanan değişim ve gelişime vurgu yapan Putin, ülkenin kazanımlarının sivil bir çatı altında korunarak daha ilerilere götürülmesi için kendisinin de 'Birleşik Rusya'yı tercih ettiğini ifade etti. Rus lider, "Bu sivil çatı ile ülkeyi daha ilerilere taşıyacağız. Desteğinizi eksik etmeyeceğinizden eminim." dedi.
Bu arada Putin'in birinci sıra adayı olduğu Birleşik Rusya Partisi ise başkan adayını 20 Aralık'ta açıklayağını duyurdu. Başbakan birinci yardımcıları Sergey İvanov ve Dimitri Medvedev'in isimleri Kremlin için sıkça zikrediliyor. Putin'in Birleşik Rusya'dan aday olmasının ardından başbakanlığa oturacağı, ardından da başkanlık gücünü başbakanlığa taşıyacağı yorumları yapılmıştı. Putin bu konuda yapılan spekülasyonları da reddederek, Kremlin'de herhangi bir güç azaltılmasına gidilmeyeceğini tahhüt etmişti. Dün bir basın toplantısı yapan Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov ise Vladimir Putin'e sonuna kadar destek verdiğini; ancak 'Birleşik Rusya'nın çalışmalarını beğenmediğini söyledi.

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.