Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

KBC İnisiyatif Grubu Eylül'de Nalçik'te Miting Düzenleyecek

Kabardey Balkar Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçik’te oluşturulan, içinde Kabardey ve Balkar köylerinden temsilcilerin de yer aldığı İnisiyatif Grubu 10 Eylül 2011’de Nalçik'te bir miting yapma kararı aldı.

Olaylı bir sürecin sonunda 30 Temmuz'da Adige, Balkar ve Rus, Kozak temsilcilerin katıldığı, toprak ve toplumsal meselelerin ele alındığı etkinliğe vurgu yapılarak başlanan toplantının gündemi, Kabardey Balkar Cumhuriyeti’ndeki sosyo-ekonomik durum, halkın güvenliği, ortak bir cumhuriyet mitingi yapma hazırlığı ve toprak sorunu oldu. Grup toplantı sonunda, 10 Eylülde ülke genelinden katılımın sağlanacağı bir miting yapma kararı aldı.

Toplantı açılışında “İnisiyatif Grubuna Hitap” başlığıyla okunan açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Yakın zamana kadar Kuzey Kafkasya’daki en istikrarlı cumhuriyet olan; sanatoryumları tüm Rusya’daki sanatoryumların incisi kabul edilen Kabardey Balkar Cumhuriyeti, iktidar temsilcilerinin bayağılıkları ve mal hırsları yüzünden hızla savaş alanına dönüyor.

Cumhuriyeti sosyal alanda ufak tefek problemlerle devralan mevcut yönetim, bu problemleri çözmeyi başaramamakla kalmayıp, ihmalleri yüzünden ülkeyi bir iç savaşın eşiğine getirmiştir.

Mal bölüşmek uğruna sürüp giden mücadele, daha doğrusu yerel yönetimlerin topyekün soygunculuğu, orta ve küçük işletmeleri dinmeyen bir korkuya sürüklüyor.

Yerel yönetimlerce takip edilen hayasız ve henüz cezası sabit olmadan yapılan yargısız infaz uygulamaları radikal düşünceleri yaygınlaştırıyor, toplumu daha da parçalıyor.

En korkuncu da şu ki, bu (yanlış) politikalar Rusya doktrininin Kuzey Kafkasya’daki parçası olarak halk nezdinde meşrulaşmaya başlıyor. Bu durum ağır sonuçlara yol açacak. önümüzdeki seçimlerde güvensiz bir ortama neden olacak.

Toprak reformu sorunları, cumhuriyetin yöneticileri tarafından halklar arası çatışmaya dönüştürülüyor. Bu durum onların,  sorunları Rusya Federasyonu yasalarına uygun olarak çözmeye isteksiz olduklarını gösteriyor.

Yerel yönetimlerin temsilcileri, etnik gruplar arası birlik sürecini sekteye uğratmaya çalışıyor ve halklar arası çıkar çatışmalarını kışkırtma politikasına devam ediyor."

Toplumsal ve ekonomik sorunlarla ilgili olarak yönetime uyarılarda bulunan İnisiyatif Grubu'nun toplantı sonunda yaptığı 8 Ağustos tarih ve 1 numaralı açıklamasında ise şu görüşlere yer verildi:

Sistematik olarak yapılan hukuk ihlalleri, halkın çoğunluğunun görüş ve menfaatlerinin görmezden gelinmesi, kaotik ve keyfi yönetim metodu, devlet kurumlarının yetersizliği ve etkisizliği, federe yapılardaki klanlaşma ve himaye... bütün bunlar -sorumlusu görev başındaki iktidar olan- "yönetim krizinin" getirdiği sonuçlardır.

Toplumda hızla artan cinayetler, halkın asgari fiziki güvenlik seviyesinden bile yoksun olması, giderek artan işsizlik ve yaşam standartlarındaki ciddi düşüşle halklar strese sokulmuş, Cumhuriyet iç savaşın eşiğine getirilmiştir.

Gençler ve yeni nesille ilgili geleceğe yönelik hiçbir çalışmanın olmaması da ayrıca endişe veriyor. Gerçekten de devlet, destek ve sahip çıkma konusunda başarısız oldu.

çalışabilir nüfusun sürekli azalması bölgenin etno-politik haritasının değişmesine ve Rusya Federasyonu topraklarının bir kısmının ortak bilgi ve kültür bağlamından kopmasına neden oluyor. Ki bunların ileride ayrılıkçı fikirlerin güçlenmesine ve devletin yapısının genel olarak zayıflamasına hizmet etmesi kaçınılmazdır.

Bu topyekün çöküş ortamında küçük ve orta büyüklükteki işletmelere karşı girişilen açık savaş, toplumda protesto seslerini yükseltiyor.

Bütçesini uygulayacak kaynaklardan yoksun olan Belediye Teşkilatı fonksiyonunu fiilen yitirdi. Köy hayatına tesir etme becerisini iyice kaybetti. Böylece, özerk yerel yönetimin temelleri sarsıldı ve sivil toplum kuruluşlarının ortaya çıkması da engellenmiş oldu.

Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nin tek bir vatandaşı bile kendini güvende hissedemiyor. Yerel yönetimlerce izlenen hayasız ve henüz cezası sabit olmadan yapılan yargısız infaz uygulamaları radikal düşünceleri yaygınlaştırıyor, toplumu daha da parçalıyor. En korkuncu da şu ki, bu (yanlış) politikalar Rusya doktrininin Kuzey Kafkasya’daki parçası olarak halk nezdinde meşrulaşmaya başlıyor. Bu durum ağır sonuçlara yol açacak. Dolayısıyla önümüzdeki seçimler de güvensiz bir ortamda yapılacak.

Aşağıda belirtilen şartlar hakim olduğunda düşüncelerin radikalleşmesi kaçınılmazdır:

- Cumhuriyetteki ekonomik gelişim ve yaşam standartlarını yükseltme çalışmalarında gösterilen beceriksizlik, hissedilir bir kriz noktasına gelirse,

- Bürokrasiye güven en alt seviyeye iner ve herkes bürokrasinin çökmek üzere olduğuna kanaat getirirse,

- Etnik gruplar arasında parçalanma olursa,

- Bürokrasi hiyerarşisindeki bazı bölümler ile vazgeçilmez olan toprak ve nüfus birimlerinin idari kontrolü kaybedilirse,

-Dini düşünceler daha da radikalleşirse...

İnisiyatif Grubu, bütün bunların zuhrettiği halde ortak bir “cumhuriyet mitingi” yapmayı hedeflemektedir. Mitingle, şu önemli sorunların gözden geçirilmesi, tartışılması ve çözülmesi amaçlanmaktadır:

- Dinler arasında diyalog kurulması,

- Halklar arasında kendini şiddetle belli eden problemlerin çözülmesi,

- Göç süreçlerinin düzene koyulması (Zira çalışabilir nüfus önemli ölçüde azalmış ve etnisiteye dayalı pek çok agresif grup ortaya çıkmıştır),

- Sosyal büyüme perspektifi oluşturulması,

- Halkın temel güvenliğinin sağlanması,

- Tarımsal amaçlı toprakların idaresinin, ilçe yönetimlerinden alınarak belediye teşkilatlarına verilmesi,

- İşsiz ve boş gezen kişi sayısının azaltılması,

- Reel ekonominin hayat bulması ve sivil toplum kuruluşlarının ortaya çıkabilmesi için gerekli şartların sağlanması.


KARAR

Gelinen bu noktada İnisiyatif Grubu üyeleri olarak;

Cumhuriyetteki tüm vatandaşlara,

Kabardey Balkar Cumhuriyeti’nin kaderine kayıtsız kalmayan herkese sesleniyor,

10 Eylül’de Abhazya Meydanı'nda (Nalçik) toplanmaya çağırıyoruz!

Hedefimiz, uygun bir acil hareket planı hazırlamaktır.

Bu plan, cumhuriyetteki hayatın sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik ve politik ortamını istikrara kavuşturacak; Kabardey Balkar Cumhuriyeti'ne Rusya’nın en istikrarlı bölgelerinden biri olma ünvanını yeniden kazandıracaktır.”

_____________________________

Rusçadan çeviren: Zeynep Kuşba






Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.