Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

2005 Nalçik Saldırısı Davasına Devam Ediliyor

2005 yılında Nalçik’e yapılan ölümlü saldırının duruşması Kabardey-Balkar Cumhuriyeti (KBC) Yüksek Mahkemesi’nde 19 Eylül Pazartesi günü yeniden başlıyor.

Nalçik’e 13 Ekim 2005 tarihinde gerçekleştirilen ve 141 kişinin hayatını kaybettiği saldırının dava süreci 2008 yılında başlamış; bunun için yeni bir mahkeme binası da inşa edilmişti. İddianame bini aşkın ciltten oluşuyor. Saldırının 400’den fazla mağduru ve 2000’den fazla şahidi var. Sanık sandalyesine oturacak 58 kişi var ve her biri cinayet, terör, eşkiyalık, silahlı isyan ve organize suçlara karışmakla suçlanıyor. çoğu suç itirafında bulunmuş değil.

Soruşturma sonucunda elde edilen bilgiler doğrultusunda saldırının elebaşlarının İles Gorçhanov (saldırı esnasında öldürüldü) ve Anzor Astemirov (Mart 2010’da yapılan özel bir operasyonda öldürüldü) olduğu düşünülüyor.

Geçtiğimiz 7 Temmuz’da, 2008’den bu yana devam eden dava sürecine ara verilip duruşma 12 Eylül’e ertelenmişti. Ancak suçlulardan Sergey Kaziyev’in hastalığından dolayı duruşma bu kez de 19 Eylül’e tehir edildi.

Mahkeme gelinen noktada Nalçik’teki sınır birliklerine yapılan saldırı vakasını inceliyor.

Davayla ilgilenen şahısların ısrarıyla, bu sürece jüri üyelerinin de katılması planlandı. Ancak aday olan yaklaşık 2000 kişiden sadece 15 kişi jüri üyeliğine seçildi. Böyle küçük bir cumhuriyette sanıklardan herhangi biriyle akrabalık bağı veya tanışıklığı olmayan jüri üyeleri bulmanın imkansız olduğu; bu sebeple Devlet Duması'nın, Rusya Federasyonu Ceza Kodeksi’nde yapılan değişiklikleri kabul ederek, terör davalarını inceleme süreçlerine jüri üyelerinin katılmasını engellediği belirtiliyor.

Bilindiği gibi KBC’nin başkenti Nalçik’e 13 Ekim 2005 tarihinde gerçekleştirilen saldırıda 35 güvenlik görevlisi, 14 masum vatandaş ve saldırıyı gerçekleştiren gruptan 92 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırılar üç karakolu, İçişleri Bakanlığı ve Federal Güvenlik Servisi binalarını, sınır birliklerini hedef almış, bir av malzemeleri mağazası soyulup satıcısı öldürülmüştü. Güvenlik güçleri, ellerinde ateşli silahlar, patlayıcı maddeler ve bombalar bulunan saldırganların çoğunun Nalçik’te yaşayan insanlar olduğunu belirtmişti. (KAFKASEVİ)

Z.K.

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.
Nalçik'teki çatışmada 141 kişi hayatını kaybetmişti.