Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

KBC'da Heyecanlandıran Arkeolojik Buluntular...
Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nde sansasyon etkisi oluşturacak arkeolojik buluntulara ulaşıldı. Cumhuriyetin dağlarında  önce esrarlı bir mağara ve ocaklar, sonra da  yanıbaşında Kimmer mezarlığı bulundu.
Zayükovo köyünün  biraz ilersinde bulunan ocağın  binlerce yıl öncesine ait olduğu zannediliyor. Toplam uzunluğu 80 metre olan daracık geçitlerden 36 metrelik  bir mağaraya ulaşılıyor.  Kafkasya’nın tarihi üstüne 50 den fazla kitap yazmış olan etnografya uzmanı Viktor Kotliyarov konuyla ilgili olarak şunları söyledi:"İnsan’ın  harcadığı  emeğin ürünü olmayan, yani doğal olan dikdörtgen  şeklindeki ocakları daha önce hiç görmedim.  Ocağı  ve mağarayı inceleyen 10 uzmandan yalnızca biri ocağın doğanın ürünü olduğu kanısını  belirtti.  Günümüzde, doğanın ürünü olan  mağara  insanın emeğiylegeliştirildiği kabul ediliyor.  Ocak ise tümüyle  eski bir  medeniyete mensup insanların  emeğinin bir ürünüdür."

Etnograflar, ocak ve mağaranın  çevresini inceleyerek yakınında bulunan bir mezarlığı da keşfetti. Yerli halk buna “nartların mezarlığı” diyor.  Nartlar Kafkasya'nın  destan kahramanlarıdır.  Mezarlıktaki buluntuların, seramik kap-kacakların  Milattan önceki  8. ila 7. yüzyılların  Kimmeri   medeniyetine ait olduğu belirlendi.  Mezarların çoğu yağmalanmış vaziyette.  Ama hiç dokunulmamış mezarlar da olduğu belirtiliyor.

Mezarlığın dünya çapında  değeri olan bir arkeoloji anıtı olduğunu kaydeden Viktor Kotliyarov şunları söyledi: "Kimmeri  denen kabilenin  medeniyetinin izleri çok az. Kimmeri medeniyetinden geriye mezarlardan başka  hiç bir şey  kalmadı. Ama   Kuzey Kafkasya’da bulunan bu mezarlık uzmanları hayretler içinde bıraktı.  çünkü orada Kimmeriler, İskitler ve Alanların zamanlarına ait mezarlar var."

Antik  çağ tarihçesi Herodot’un yazdığı gibi, İskitler, Kimmerileri, Kırım’ı terkederek    Küçük Asya’ya yerleşmek zorunda bıraktı.  çağdaş tarihçilerin fikrince Kimmerilerin bir kısmı Tuna’nın ötesine ve Kafkasya’ya   yerleşti.  Etnograf  Nikolay   Kotliyarov, bulunmuş Kimmeri mezarlığın, Kafkasya’nın tarihi konusunda  güvenilir bilgilerin edinilmesine  hizmet edeceğini söyleyerek, "Kimmeri  medeniyetinin  kültür anıtları  olan mezarlık ve ocak, şüphesiz, turistlerin ziyaret edecekleri bir yer olacak" dedi . (rusyanın sesi)




Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.