Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Rusya, AKKA'dan çekiliyor; Kafkaslara silah yığınağı başlıyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce sözlü olarak ifade ettiği Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma ve Federal Konsey'da oy birliği ile imzalanan Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması'ndan çekilme kararını seçimlere iki gün kala imzaladı.

Diğer taraftan oniki gün gibi kısa sürede NATO ülkelerinin de İstanbul anlaşması ile yenilenen AKKA'nın yeni versiyonunu Rusya'nın istediği şekilde imzalayarak parlamentolarından geçirmeleri mümkün gözükmüyor. Bu durumda Rusya AKKA'dan ayrılma kararını 12 Aralık'ta uygulamaya koyacak. Uzmanlar Rusya'nın AKKA'dan çekilmesinin yeni bir silahlanma yarışına neden olacağı konusunda uyarıyor.

Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada Putin'in çekilme kararını onayladığı ve oy birliği ile iki parlamento da kabul edilen moratoryumun 12 Aralık günü gece yarısından itibaren yürürlüğe gireceği kaydedildi. Rusya Avrupa'da silahsızlanmayı öngören AKKA anlaşmasının ilk versiyonunun Soğuk Savaş sonrası gerçeklerle uyumlu olmadığını düşünüyor. 1990 yılında imzalanan ilk anlaşma 16 NATO ülkesi ve 6 Varşova Paktı ülkesi tarafından imzalanmıştı. Anlaşma tarafların konvansiyonel silahlar ve tanklar, zırhlı muharebe araçları, toplar, muharebe ve savaş uçakları gibi beş ayrı kategoride karşılıklı olarak sınırlamaya gitmelerini öngörüyordu. Estonya, Litvanya, Letonya ve Slovenya hariç tüm NATO ülkeleri anlaşmayı 1999 yılına kadar imzalamıştı.

1999 yılında İstanbul'da yenilenen anlaşmaya henüz NATO ülkeleri imza koymadı. Sadece Rusya, Belarus, Ukrayna ve Kazakistan'ın imzaladığı anlaşmanın gereklerini Moskova yerine getirdiğini savunuyor. NATO'nun Rusya sınırlarına kadar genişlemesi ve ABD'nin Doğu Avrupa ülkelerine füze savunma sistemleri kurmasına karşı çıkan Moskova bunu ulusal güvenliği açısından tehdit olarak görüyor.

Son olarak Rusya Genelkurmay Başkanı ABD'nin kendilerini 'it ürür kervan yürür' mantığı ile yaklaştıklarını ifade ederek, Moskova'nın da anlaşmadan ayrılma konusunda verdiği kararından dönmeyeceğini söyledi. Kremlin adaylığı konusunda en fazla şans verilen Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov da Rusya'nın üst seviyede teknolojik bilgiye sahip kadroları olduğunu ifade ederek en gelişmiş silahları üretebileceklerini ima etti.
KAFKASLARDA KONTROLSüZ SİLAHLANMA BAŞLAYACAK
Rusya'nın AKKA'dan ayrılması durumunda silahlanma yarışının hızlanacağı ve özellikle Kafkaslar da oluşacak kontrolsüz askeri varlığın Türkiye açısından sıkıntı oluşturacağı kaydediliyor.

Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.