Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/kafkasevi/public_html/system/database/DB.php on line 83
Kafkasevi.com
Arama

Staş: 'Kabardey-Balkar’a Suriye’den 50 kişi Geldi'

Kabardey-Balkar’a Suriye’den yaklaşık 50 kişinin geldiği, geçici oturma izni için gerekli müracaatlarda bulundukları bildiriliyor.

Perıt toplumsal örgütü Başkanı Ahmad Staş’ın verdiği bigilere göre, Kabardey-Balkar’a gelen 50 geri dönüşçüden 30’u ‘Drujba’ sanatoryumunda, diğerleri tanıdıklarında ve akrabalarının yanına yerleştirildiler. Dönenlerin tamamına çalışma vizesi verilirken bir kısmı geçici oturum izni için gerekli belgeleri verdi, kimisi de hazırlıyor.

Perıt'in 3 yıldır geri dönüşçülere yardım ettiğini belirten Ahmad Staş, “Yardım; vize çıkartma ve geçici oturma iznini kapsıyor. Sonra geri dönüşçü daimi oturma izni alıyor. Hiçbir pürüz çıkmazsa, 8 yıl sonra vatandaşlık alabilecek. Geri dönüşçü bir yıllık vize alıyor. Ayrıca Rusya’da kalma süresi 90 günle sınırlandırılıyor. Bu da demek oluyor ki, 90 gün sonra ülkeyi terk etmesi gerekiyor. öte yandan 90 içinde geçici oturma izni almak her zaman mümkün olmuyor. İkinci problem ise istihdam ile ilgili. Geçici oturma izni alana kadar istihdam hakkına sahip olamıyor. İzni almak ise 2 ila 6 ay sürüyor. Bunun haricinde, eğer belgelere ilişkin problemler varsa, kişinin Suriye’ye geri dönmesi ve hataları düzeltmesi gerekiyor.” diyerek sürecin zor olduğunu söyledi.

Ahmed Staş konuşmasında şunları vurguladı: ‘Şimdi gelenlerin belgelerinde bir sorun yok. Fakat geçici oturma izni alana kadar birkaç ay beklemeleri lazım. Bu yüzden onlar için yardım toplamak gerekebilir’.

Bilindiği gibi, geçtiğimiz günlerde Perıt örgütü Suriyeli geri dönüşçülere yardım çağrısında bulunmuştu.

Geri dönüşçülerden biri, duygu ve düşüncelerini şöyle ifade eti: ‘Zorlu bir yolculuğa, Şam'dan Moskova’ya, oradan Mineralnye Vody’a uzun bir uçuşa rağmen anavatanımıza inince yorgunluğumuzu unuttuk’.

Biberd Tleuj adlı bir geri dönüşçü de şöyle konuştu: ‘Biz de dönmeyi planlıyorduk, fakat bu kadar çabuk olacağını düşünmemiştik. çünkü bitirilmesi gereken çok iş vardı. Suriye’deki olaylar dönüşümüzü hızlandırdı’.

Kavkaz Uzel’in belirttiğine göre, Biberd Tleuj ailesiyle beraber geldi. Henüz okul çağına gelmemiş üç çocuğu var. Mesleği programcılık.

Tleuj şöyle konuştu: ‘Geçici oturma izni aldıktan sonra iş bulmayı, ev almayı ve hayata yeniden başlamayı planlıyorum’.

4 ve 2 yaşlarında iki çocuk babası olan Tambi Duguj adlı bir geri dönüşçü de şunları söyledi: ‘Kendi işimi kurmayı planlıyorum: Plastik ürün imalatıyla uğraşacağım’.

İnşaatçı olan diğer bir geri dönüşçü Visam Tkharkakh ise emekli annesiyle birlikte geldi.

Suriye’deki durumdan bahseden geri dönüşçüler, ‘devletin kontrolü ele ele almadığını’ ve ‘ülkeden kitlesel göçün mümkün olduğunu düşündüklerini’ ifade ettiler.

Bilindiği gibi, 17 Mart’ta da Kabardey-Balkar’a Suriye’den 17 çerkes gelmişti.


Yorumlar
Henüz yorum eklenmemiş. Yorum eklemek için tıklayın.